current views are: 8

23 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση13:26

Δυσαρέσκεια Τσίπρα στον Ρούτε για τη μη τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό

Ενοχλημένη είναι η ελληνική πλευρά από τη μη τήρηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το προσφυγικό και την ξεχωριστή πολιτική που χαράσσει η Αυστρία μαζί με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. 

Δημοσίευση 13:26’

Ενοχλημένη είναι η ελληνική πλευρά από τη μη τήρηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το προσφυγικό και την ξεχωριστή πολιτική που χαράσσει η Αυστρία μαζί με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. 

Ενοχλημένη είναι η ελληνική πλευρά από τη μη τήρηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το προσφυγικό και την ξεχωριστή πολιτική που χαράσσει η Αυστρία μαζί με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας, η οποία, αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Ρούτε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν, ομόφωνα, σε σχέση με το Προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Διάβημα της Αθήνας στην ΕΕ

Διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επέδωσε χθες ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πέτρος Μαυροειδής στην πρέσβη της Αυστρίας Ανδρέα Ίκιτς- Μπεμ.

Στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τημονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

 Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία της χώρας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας

Βουλιάζει η Ειδομένη – Στα μπλόκα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, ασφυκτική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα εξαιτίας του αποκλεισμού στην Ειδομένη, καθώς η ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση ούτε σε πρόσφυγες ούτε σε οικονομικούς μετανάστες και συγκεκριμένα Αφγανούς. Τουλάχιστον 14 λεωφορεία γεμάτα Αφγανούς μετανάστες έχουν αναχωρήσει από το πρωί από την Ειδομένη με προορισμό την Αθήνα.

Η αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να απομακρυνθούν οι Αφγανοί από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή δήλωσε πως πρέπει να γίνεται σωστός έλεγχος των ανθρώπων που προσεγγίζουν στην ουδέτερη ζώνη, μετά την απαγόρευση διέλευσης σε Αφγανούς.

”Πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα” είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι στην ουδέτερη ζώνη, από πλευράς ΠΓΔΜ, αναμένουν για επαναπροώθηση 67 άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ.

Τα τρένα εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένα στον σιδηροδρομικό σταθμό τηςΕιδομένης  αφού δεν έχουν ελευθερωθεί ακόμη από τους Αφγανούς οι σιδηροδρομικές γραμμές.

 Όπως είπε ο εκπρόσωπος μεταφορικής εταιρείας Ανέστης Σαχπελίδης, “έξι τρένα αναμένεται να ανέβουν, έξι να κατέβουν, μεταφέροντας πετρέλαιο και κοντέινερ”.

Εκατοντάδες πρόσφυγες στην Καλαμπάκα

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 400 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, βρίσκονται από χθες βράδυ καθηλωμένοι στην ευρύτερη περιοχή του Μουργκανίου στην Καλαμπάκα, καθώς δεν ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους με λεωφορεία προς την Ειδομένη.
Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από τον Πειραιά και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμπάκας, Χρήστος Σινάνης, παραμένει άγνωστο το πότε θα αναχωρήσουν από την περιοχή.

Οι πολίτες των Τρικάλων ανταποκρίνονται με μεγάλη συγκίνηση στις ανάγκες των προσφύγων. Πολίτες μεμονωμένα με σακούλες γεμάτες τρόφιμα καταφτάνουν στο χώρο, όπου βρίσκονται και δεκάδες παιδιά, ανάμεσα στους 450 περίπου πρόσφυγες, ενώ απευθύνουν έκκληση για φαρμακευτικό υλικό, κυρίως αντιβηχικά σιρόπια, και πάνες για τα μικρά παιδιά. 

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Τρικκαίων. 

Δημιουργία νέων κέντρων μετεγκατάστασης μελετά η κυβέρνηση

Η πιθανότητα δημιουργίας νέων κέντρων μετεγκατάστασης προς προώθηση προσφύγων-μεταναστών, σε άλλες περιοχές εξετάζεται για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων, διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, με αφορμή πληροφορίες περί δημιουργίας νέων κέντρων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για hot spots αλλά για relocation camps.

 


σχετικα αρθρα