Την πεποίθηση ότι οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν άλλα δρομολόγια και ότι οι ροές κάποια στιγμή θα μειωθούν υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.
 
Όπως είπε ο κ. Ξυδάκης,  όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αντιληφθούν ότι κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε μία χώρα διέλευσης, όπως η Ελλάδα, τότε θα περιμένουν τις εξελίξεις ή θα αναζητήσουν άλλες διαδρομές προς την κεντρική Ευρώπη.

"Τα νέα διαδίδονται πάρα πολύ γρήγορα" είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για αναζήτηση άλλων διαδρομών εκτός του λεγόμενου "βαλκανικού διαδρόμου".

 Ο κ. Ξυδάκης, χαρακτήρισε "πρωτοφανέρωτη συγκυρία στην ΕΕ" την παραβίαση της συμφωνίας που ελήφθη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα, από κάποιες ομάδες που, όπως είπε, προτάσσουν μια άλλη πολιτική.

  "Ζούμε ιστορικές στιγμές" τόνισε ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος αναφερόμενος στην επικείμενη νέα Σύνοδο Κορυφής για το ίδιο θέμα, είπε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις "η ΕΕ των 28 θα πάει εκεί βαθιά πληγωμένη".

 Επισήμανε, ακόμα, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί σε διπλωματικό επίπεδο, διεκδικώντας και υπενθυμίζοντας ό,τι έχει συμφωνηθεί και τόνισε ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να πιεστεί και η Τουρκία να πει, αν επιθυμεί να γίνει μέρος της λύσης και να συνεργαστεί με την ΕΕ.