Την ανάγκη να επικρατήσει ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους η Κομισιόν και η Ολλανδική προεδρία, στον απόηχο της απόφασης Σερβίας και ΠΓΔΜ να κλείσουν τα σύνορα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.

Στη δήλωση τους που έρχεται την ίδια ώρα με την συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ, σημειώνουν πως είναι αποφασισμένοι ώστε να εφαρμοστεί μία ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό, διαμηνύοντας ότι «οι χώρες έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα».

Οι ίδιοι δηλώνουν πως ενώ «κατανοούν» την πίεση που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».

«Η ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου, στα σημεία διέλευσης των συνόρων», σημειώνεται στην κοινή δήλωση.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει πως «όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα. Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες».

Επιπλέον, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ολλανδική Προεδρία καλούν «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής να προετοιμάσουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων υποδοχής». Παράλληλα, αναφέρουν πως «η Επιτροπή συντονίζει μια προσπάθεια σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για να προσφέρει υποστήριξη σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για τον περαιτέρω συντονισμό της διαχείρισης των συνόρων».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά για το θέμα αυτό, και η ΕΕ στο σύνολό της είναι έτοιμη να βοηθήσει».