Απορρίπτει η Βιέννη τις επικρίσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό, που συγκάλεσε η Αυστρία, υπογραμμίζοντας πως το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά.

«Οι συναντήσεις αυτές (σ.σ.: των χωρών των δυτικών Βαλκανίων) διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ.

Συγκεκριμένα η Βιέννη προσκάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι μετανάστες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία) να συμμετάσχουν αύριο σε μια σύνοδο συντονισμού για τη «μεταναστευτική διαχείριση», πριν από εκείνη των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Θα γίνει ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες», διευκρίνισε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επιβεβαίωσε πως αυτού του τύπου η περιφερειακή σύνοδος με τις χώρες των Βαλκανίων είναι ένα «σταθερό σχήμα» και δεν γίνεται για πρώτη φορά.

Διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε σήμερα για την πραγματοποίηση αυτής της περιφερειακής συνόδου στην οποία δεν έχει προσκληθεί, και επέδωσε χθες διάβημα διαμαρτυρίας στην πρέσβη της Αυστρίας Ανδρέα Ίκιτς- Μπεμ.

Στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τημονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

 Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία της χώρας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.