Στην Τουρκία θα επιστρέφουν οι πρόσφυγες που εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα εντοίζονται από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ

Ο  κ. Στόλτενμπερκ τόνισε ότι εάν οι μετανάστες έρχονται από την Τουρκία και διασώζονται στα ελληνικά χωρικά ύδτατα από το ΝΑΤΟ, τότε θα επαναπροωθούνται πίσω στη Τουρκία, βάση της συμφωνίας του ΝΑΤΟ με τη Τουρκία.

Όπως τόνισε, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Αιγαίο δεν θα αποτελέσουν μια «αστυνομική δύναμη», αλλά θα ενισχύσουν το έργο των τοπικών αρχών, δηλαδή της Ελληνικής και Τουρκικής ακτοφυλακής και τον οργανισμό Frontex, στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δίνοντας πληροφορίες. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αφήσει σκάφη μεταναστών να βυθιστούν, καθώς είναι υποχρεωμένο βάση του διεθνούς δικαίου να περισυλλέγει και να διασώζει οποιοδήποτε σκάφος βυθίζεται.

Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Νορβηγός δήλωσε πως υπάρχει μια «πραγματική πιθανότητα» για μια συμφωνία που θα καταφέρει να φέρει μια λύση στο Κυπριακό και υποδέχθηκε τις προσπάθειες αυτές.