Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ζητεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Ανδρέα Λοβέρδου.

«Η ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στους δημοσιογράφους για τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό γενίκευσε την αγωνία όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει, ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν επιτρέπεται να είναι αφελής και δεν είναι αφελής».

Το αίτημα αυτό είναι αντιπροσωπευτικό της ανησυχίας που έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα η αλλαγή στάσης της Τουρκίας στη συμφωνία για νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο προκειμένου να συγκρατηθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην γείτονα χώρα.

Η Τουρκία με σειρά ενεργειών μέσα στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο, προέβαλλε τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου! Θέτουν ακόμα θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.

Από ελληνικής πλευράς, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει αποστείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ,, με την οποία ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση διευκολύνει το έργο των δουλεμπόρων, η ανάσχεση των οποίων αποτελεί έργο της Συμμαχίας.

Στο μεταξύ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, έχει προτείνει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό. Σε αυτήν ήδη έχει ανταποκριθεί θετικά ο πρόεδρος των ΑΝ,ΕΛ.