Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με τη Φώφη Γεννηματά, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της όπως αυτή διατυπώθηκε σήμερα στη συνάντησή της με Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Γεννηματά ότι δεν έχει αντίρρηση για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου, ωστόσο επεσήμανε πως θα ήθελε να έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα για το προσφυγικό. Προσδιόρισε κατά τις ίδιες πηγές τον χρόνο διεξαγωγής τη συνάντησης λίγο πριν ή λίγο μετά τη διεξαγωγή της κρίσιμης και πολυαναμενόμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.

Όπως φαίνεται η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπαίνει δυναμικά και λαμβάνει ενεργές πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση στα κρίσιμα θέματα όπως το προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεννηματά, είναι σχεδόν σίγουρο πως κατά τη συνάντηση θα θέσει όλα τα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης καθώς επίσης και συνολικότερα η πορεία της οικονομίας

Πρόθεσή της είναι να μην δώσει αβάντα στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα μόνο για το προσφυγικό και όταν αυτός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, και θα βάλει στην ατζέντα της συζήτησης το θέμα της συνολικής διακυβέρνησης της χώρας. Θα επαναλάβει αυτό που είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση σκοπεύει να θέσει προ των ευθυνών τους τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προκρίνει το ενδεχόμενο εκλογών, σε μία τόσο κρίσιμη φάση για τον τόπο. 

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της, η κ. Γεννηματά αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επαφές και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο τόνιζαν πως ο κ. Τσίπρας σημείωσε στην κ. Γεννηματά ότι δεν θεωρεί πως συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου αυτή τη στιγμή. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο, εάν συντρέχουν λόγοι, το συμβούλιο να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.