current views are: 7

23 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση18:01

Συναγερμός στο Μαξίμου για τα τείχη της Ευρώπης – Διπλωματικός πυρετός για το προσφυγικό

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική διπλωματία να πραγματοποιούν κινήσεις αποσυμφόρησης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, μετά τις μονομερείς ενέργειες στις οποίες προχωρούν κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία κλείνουντα σύνορα στους πρόσφυγες, παραβιάζοντας τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. 

Δημοσίευση 18:01’

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική διπλωματία να πραγματοποιούν κινήσεις αποσυμφόρησης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, μετά τις μονομερείς ενέργειες στις οποίες προχωρούν κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία κλείνουντα σύνορα στους πρόσφυγες, παραβιάζοντας τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. 

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική διπλωματία να πραγματοποιούν κινήσεις αποσυμφόρησης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, μετά τις μονομερείς ενέργειες στις οποίες προχωρούν κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία κλείνουντα σύνορα στους πρόσφυγες, παραβιάζοντας τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής

Μετά το αυστηρό διάβημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Αυστρία για την αυθαίρετη απόφαση να βάλει «πλαφόν» στους πρόσφυγες που δέχεται στο έδαφός της, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την μη τήρηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για το πορσφυγικό τόσο από την Άγκυρα όσο και από κράτη-μέλη της βόρειας Ευρώπης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Ρούτε την ενόχληση του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν, ομόφωνα, σε σχέση με το Προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κ. Φίλιππο Γκράντι, στις 10:30 π.μ.

Ανησυχία για μια Ελλάδα – «αποθήκη» μεταναστών

Στο Μαξίμου επικρατεί φόβος για τη διαφαινόμενη μεθόδευση των κρατών των δυτικών Βαλκανίων και των χωρών της Βόρειας Ευρώπης να εγκλωβίσουν πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα. Κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς αυτούς φαίνεται να παίζει η Αυστρία, η οποία μαζί με τους αστυνομικούς διοικητές των χωρών του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου αποφάσισαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα το σφράγισμα των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ για τους Αφγανούς. 

Στην κυβέρνηση θεωρούν ως πιθανότερη εξέλιξη το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων και βλέπουν να αυξάνεται ο κίνδυνος, η Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο «παρκινγκ» προσφύγων. Η Ειδομλενη ”βουλιάζει” από χιλιάδες πρόσφυγες στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση από τα σύνορα των Σκοπίων, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα, από την Κοζάνη, τα Τέμπη, τον Πειραιά και το κέντρο της Αθήνας καταφθάνουν εκατοντάδες μετανάστες με πούλμαν, οι οποίοι ωστόσο θέλουν να φύγουν διαμέσου της ΠΓΔΜ για τη βόρεια Ευρώπη. 

Εμπλοκή με την Τουρκία – Σαμποτάρει τη συμφωνία 

Την ίδια ώρα, εμπλοκή έχει δημιουργηθεί και με την Τουρκία, μετά τις προκλητικές διεκδικήσεις της γείτονος στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ. 

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα, με σειρά ενεργειών μέσα στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ όπου καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο, προέβαλλε τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Θέτουν ακόμα θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.

Η προκλητική στάση της Τουρκίας τινάζει στον «στον αέρα» την απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Μικρασιατικά παράλια, απόφαση με την οποία είχε συμφωνήσει τότε η Άγκυρα.

Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε όταν -σε συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας της Γερμανίας, με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής- ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας. 

Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε σήμερα ότι θα επιστρέφουν στην Τουρκία οι πρόσφυγες που εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα εντοπίζονται από το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στην Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Στόλτενμπερκ τόνισε ότι εάν οι μετανάστες έρχονται από την Τουρκία και διασώζονται στα ελληνικά χωρικά ύδτατα από το ΝΑΤΟ, τότε θα επαναπροωθούνται πίσω στη Τουρκία, βάση της συμφωνίας του ΝΑΤΟ με τη Τουρκία.


σχετικα αρθρα