current views are: 8

24 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση05:17

Τριπλό μπλόκο στην κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με τριπλό μπλόκο που εκτείνεται σε όλα τα ανοιχτά καυτά θέματα βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία αναζητά τρόπο για να σπάσει τον κλοιό που την περιβάλλει. 

Δημοσίευση 05:17’

Αντιμέτωπη με τριπλό μπλόκο που εκτείνεται σε όλα τα ανοιχτά καυτά θέματα βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία αναζητά τρόπο για να σπάσει τον κλοιό που την περιβάλλει. 

Αντιμέτωπη με τριπλό μπλόκο που εκτείνεται σε όλα τα ανοιχτά καυτά θέματα βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία αναζητά τρόπο για να σπάσει τον κλοιό που την περιβάλλει. 

Το μεταναστευτικό, οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η εμπλοκή στην διαπραγμάτευση δημιουργούν ένα αίσθημα καθήλωσης, κάτι που αναγνωρίζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, με ορισμένους από αυτούς  να υποστηρίζουν πως απαιτούνται δυναμικές κινήσεις ώστε να αλλάξει το κλίμα, χωρίς να υπολογιστεί το πολιτικό κόστος. 

Από την στιγμή που η συνάντηση με τους αγρότες δεν επέφερε τα αναμενόμενα για το Μαξίμου αποτελέσματα, στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζουν το έδαφος για μονομερής ενέργειες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εργασίας -σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- θα ενσωματώσει στο προσχέδιο του Ασφαλιστικού τις βελτιωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό των αγροτών, με ή χωρίς την συγκατάθεση τους. Αυτό σημαίνει πως η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου. Όσο για τα μπλόκα, ελπίζουν πως σιγά σιγά θα αρχίσει να μειώνεται η συμμετοχή σε αυτά, έτσι ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να σπάσουν. Πάντως, παρά τα όσα φημολογούνται, κορυφαίες κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν κάθε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης προκειμένου να σπάσουν τα μπλόκα.

Με κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προλάβει νέες αρνητικές εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ντε φάκτο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων. Μετά το διάβημα διαμαρτυρίας στο οποίο προχώρησε η ελληνική πλευρά προς την Αυστρία, παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος προς το ΝΑΤΟ. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ολλανδό ομόλογο του –προεδρεύοντα αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ-, του εξέφρασε την δυσφορία της ελληνικής πλευράς για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει τα συμφωνημένα της περασμένης Παρασκευής. Πάντως, από τις Βρυξέλλες συνιστούν ψυχραιμία στην ελληνική πλευρά, υποστηρίζοντας πως η αυριανή σύσκεψη στην Βιέννη, ενδεχομένως να έχει θετικά αποτελέσματα, εάν η Αυστρία αποφασίσει να επιτρέψει την ελεύθερη διάβαση στα δικά της σύνορα, κάτι που προς το παρόν φαντάζει δύσκολο. Στην ελληνική πλευρά φοβούνται πως το προσφυγικό θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα, τα οποία θα σχετίζονται με την οικονομία, μπλοκάροντας επί της ουσίας κάθε προσπάθεια για ανάκαμψη. 

Σε ότι έχει να κάνει με την διαπραγμάτευση, από την κυβέρνηση επιμένουν πως οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκονται με τα εισιτήρια για την Αθήνα στο χέρι και ότι όλη η ιστορία μπλοκάρει στις αιτιάσεις του ΔΝΤ, το οποίο επιθυμεί σκληρότερα μέτρα, πέραν το συμφωνηθέντων του περασμένου καλοκαιριού. 

Πάντως, στο Μαξίμου θα συνεχίσουν να κρατάνε ψηλά την υπόθεση της «Λίστας Μποργιανς», προχωρώντας σε συνεχείς επιθέσεις εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του περιβάλλοντος του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν και το γεγονός πως ορισμένοι από τους συλληφθέντες δημοσιογράφους και εκδότες για υποθέσεις εκβιασμών είχαν άμεσες ή έμμεσες σχέσεις με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.   


σχετικα αρθρα