Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να σπεύσει να επισημάνει στην αυστριακή πρέσβη την ανάγκη αποτροπής ενός σχεδίου αποκλεισμού των βορείων συνόρων της χώρας αλλά και η μακρά χθεσινή σύσκεψη, στη Βουλή, της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. αποτυπώνει εμφατικά την ανησυχία που επικρατεί στο γαλάζιο επιτελείο για τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό μέτωπο. 

Παρά τις χθεσινοβραδινές πρωτοβουλίες της Γερμανίας προκειμένου να καμφθούν οι απαιτήσεις που ήγειρε η Άγκυρα ως προς το επιχειρησιακό σκέλος της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στη Συγγρού επικρατεί προβληματισμός, ειδικά μεταξύ των στελεχών που έχουν εμπειρία ως προς το... τούρκικο παζάρι που με επιμονή επιβάλλει η Άγκυρα στις διεθνείς συμφωνίες που υπογράφει. Ο προβληματισμός της Ν.Δ. καθίσταται βαθύτερος καθώς κρίνεται ότι ο στόχος του τουρκικού κατεστημένου δεν είναι να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους πχ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι, με όπλο το μεταναστευτικό, η Τουρκία θα επιδιώξει να φέρει την Αθήνα σε θέση αδυναμίας και έτσι να ενισχύσει τις θέσεις της ως προς την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο προβληματισμός δεν απουσίαζε, ήδη από την αρχή, στο γαλάζιο επιτελείο. Δεν είναι τυχαία η καθόλα υπαινικτική αναφορά του κ. Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος σχολίασε με ενδιαφέρον ότι μία χώρα, όπως η Τουρκία, που διαθέτει ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις αλλά και εκτεταμένο δίκτυο μυστικών υπηρεσιών δεν μπορεί να ελέγξει τη δράση κάποιων δουλεμπορικών κυκλωμάτων ώστε να απαιτείται η παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο το χθεσινό σχόλιο του τομεάρχη Εθν. Άμυνας της ΝΔ Θαν. Δαβάκη ότι «η Τουρκία συνεχίζει τους τακτικισμούς της στο Αιγαίο με αφορμή τώρα το προσφυγικό ζήτημα». 

Τι φοβούνται στη Συγγρού; 

Ότι η Άγκυρα, βλέποντας την Ελλάδα σε θέση αδυναμίας και με τα σύνορά της να κλείνουν, θα επιμείνει να παίζει καθυστερήσεις στο θέμα ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ αφήνοντας, παράλληλα, «καραβιές» προσφύγων και – κυρίως – μεταναστών να περνούν στα ελληνικά νησιά. Θα επιδιώξει, με άλλα λόγια, να τροφοδοτήσει τις διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος για την Ελλάδα, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η Αθήνα θα αποδεχθεί άρον – άρον την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ, κάνοντας τα στραβά μάτια στις αιτιάσεις της Άγκυρας για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά και ύδατα. 

Ως προς τις πολιτικές πρωτοβουλίες που ενδεχομένως αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης, επί του παρόντος στη Συγγρού αναμένουν τις κινήσεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, θα παρέμβει όπου απαιτηθεί προκειμένου να ενισχύσει, όπως έπραξε και το προηγούμενο διάστημα, την εθνική θέση. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το παρόν σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αν και όποτε αυτό συγκληθεί. Η Ν.Δ., πάντως, δεν θα δώσει – όπως έπραξε η κ. Γεννηματά – άλλοθι στον κ. Τσίπρα. Η σύγκληση ενός Συμβουλίου άλλωστε γίνεται με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, εφόσον εκείνος κρίνει...