Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να έχει ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με θέμα συζήτησης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει στον αμερικανό πρόεδρο την δυσαρέσκειά του για την στάση του ΔΝΤ και κυρίως του Πολ Τόμσεν στην διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να ζητεί από την ελληνική πλευρά ολοένα και σκληρότερα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων και με την όλη στάση του αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Έτσι λοιπόν ο κ, Τσίπρας αναλαμβάνει την πολιτική πρωτοβουλία να ζητήσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να ασκήσει πίεση στο ΔΝΤ ώστε να να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει πέραν της αξιολόγησης και τα εσωτερικά ζητήματα όπως το μέτωπο των αγροτών οι οποίοι δεν κάνουν πίσω στις κινητοποιήσεις τους αλλά και το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τις απαιτήσεις που ήγειρε η Άγκυρα ως προς το επιχειρησιακό σκέλος της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο βασικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατό η αξιολόγηση προκειμένου να ρίξει το βάρος του στα εσωτερικά μέτωπα.