Στη μιας ώρας τηλεδιάσκεψη που είχαν οι Μπαράκ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ντέιβιντ Κάμερον, συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. 

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο Πρόεδρος συζήτησε με τους ομολόγους τους τη σημασία της αποστολής του ΝΑΤΟ και του συντονισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη». 

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο πως οι τέσσερις ηγέτες υποστηρίζουν τη νατοϊκή συμμετοχή, αναμένεται να παρέμβουν κυρίως στην τουρκική πλευρά η οποία δεν επιθυμεί να τηρήσει τη συμφωνία όπως αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα στις 11 Φεβρουαρίου, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Παράλληλα οι ηγέτες ζήτησαν άμεση εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία

«Ανακοινώθηκε μια εκεχειρία η οποία θα πρέπει να τηρηθεί απαραιτήτως και, όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο», είπε ο Φρανσουά Ολάντ στους δημοσιογράφους μετά τη συζήτηση, διάρκειας μίας ώρας, που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Και οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν ότι είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και ιδίως στο Χαλέπι. Εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι η συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή.