current views are: 5

24 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση08:52

Το σχέδιο για προσλήψεις αντί προστίμων για «μαύρη εργασία»

Σε ένα έξυπνο και φιλόδοξο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά του μέτρο, για την αντιμετώπιση της μαύρης, δηλαδή της ανασφάλιστης, εργασίας είναι έτοιμο να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας. 

Δημοσίευση 08:52’

Σε ένα έξυπνο και φιλόδοξο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά του μέτρο, για την αντιμετώπιση της μαύρης, δηλαδή της ανασφάλιστης, εργασίας είναι έτοιμο να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας. 

Σε ένα έξυπνο και φιλόδοξο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά του μέτρο, για την αντιμετώπιση της μαύρης, δηλαδή της ανασφάλιστης, εργασίας είναι έτοιμο να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας

Το σχέδιο προβλέπει υποχρεωτικές προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μικρότερα πρόστιμα για τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με καθεστώς μαύρης εργασίας. 

Μετά την πανθομολογούμενη αποτυχία, όχι μόνο εισπρακτική, του μέτρου που προέβλεπε υπέρογκα πρόστιμα για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που φτάνει σήμερα τα 10.550 ευρώ, το υπουργείο Εργασίας καταθέτει πρόταση για μείωση του προστίμου στα 3.500 ευρώ, αλλά και παράλληλη σύνδεσή του με υπογραφή σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου. 

Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθερωτητών Εργασίας) το πρόστιμο των 10.550 ευρώ  που τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2013 αποφέρει σε ετήσια βάση 50 – 70 εκατ. ευρώ, ωστόσο από αυτά μόλις το 18% έως 22% εισπράττεται άμεσα, τα υπόλοιπα μετατρέπονται από τους εργοδότες σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και εντάσσονται σε ρυθμίσεις. 

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά οτι έτσι θα δοθεί έτσι ένα κίνητρο στις επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται με ανασφάλιστους εργαζόμενους να τους ασφαλίσουν για χρονικό διάστημα έως 9 μήνες και, εάν διαπιστωθεί ότι καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές, τότε ή το πρόστιμο θα μειώνεται, ή και θα αναιρείται. Η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από το ΣΕΠΕ, αφού πρώτα θα αναλύεται η συνολική πορεία της επιχείρησης, δηλαδή εάν έχει πραγματοποιήσει ή όχι απολύσεις, εάν έχει δημιουργήσει οφειλές προς το Δημόσιο ή προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εάν έχει ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών και καταβάλλει κανονικά τις δόσεις κ.λπ. 

Το ΣΕΠΕ και το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι τα μικρότερα πρόστιμα σε συνδυασμό με τις εισφορές που θα καταβάλλονται στα Ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν να αποφέρουν ακόμα και τριπλάσια έσοδα. Κυρίως όμως προβλέπουν ότι η εφαρμογή του μέτρου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μαύρης εργασίας κατά 40% και από το 25% που είναι σήμερα, ανεπίσημα, να φθάσει στα επίπεδα του 15%!


σχετικα αρθρα