Στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, σήμερα ο Γιάννης Μουζάλας στη σκιά του αδιεξόδου που έχουν δημιουργήσει οι μεταναστευτικές ροές.

Αυτή η Σύνοδος δεν θα έχει ως αντικείμενο τις κακές επιδόσεις και τις καθυστερήσεις της χώρας μας αλλά θα καταγράψει με ανάγλυφο τρόπο τη βαθιά διαίρεση των κρατών . Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι παρά τις αποφάσεις της Συνόδου των Ηγετών της ΕΕ να μην γίνουν μονομερείς ενέργειες  Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Σκόπια καταργούν στην ουσία τη Συνθήκη Σένγκεν κρατώντας τα σύνορα κλειστά. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με χθεσινές του δηλώσεις προετοίμασε την ελληνική κοινή γνώμη για πιθανή αναστάτωση από την πιθανότητα εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Η Τουρκία πάντως δεν θα σταματήσει να στέλνει καραβάνια προσφύγων ​, καθώς θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα και το πετυχαίνει.

Φόβους ότι τελικά τα σύνορα θα κλείσουν εκφράζει και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Χριστόδουλος Γιαλουρίδης και προειδοποιεί πως η Ελλάδα θα υποστεί σημαντικότατη πίεση και θα ζήσει δραματικές στιγμές. Η Προσφυγική κρίση δοκιμάζει την συνοχή και την ύπαρξη της ΕΕ που εάν δεν καταφέρει να αποκτήσει σύντομα ενιαία φωνή, θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάνει έκκληση στο σύνολο των Ευρωπαίων Ηγετών   να πάρουν τώρα μέτρα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και τονίζει πως η κατάσταση είναι δραματική και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα , δύο ή τρία κράτη . Παρά τις δραματικές εκκλήσεις από Διεθνείς Οργανισμούς και όχι μόνο, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός έχουν ριζώσει στις κοινωνίες και οδηγούν σε πολιτικές κλειστών συνόρων. Αναλυτές βλέπουν σύντομα αλλαγή στάσης και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η οποία πιέζεται τόσο από του ψηφοφόρους όσο και από το κόμμα της. 

Οι εξελίξεις αναμένονται δυσάρεστες γιατί ο Συριακός πόλεμος δεν μπορεί να ελεγχθεί  ακόμα και μετά την απόφαση ΗΠΑ Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός, τονίζει ο Χριστόδουλος Γιαλουρίδης καθώς στο Συριακό έδαφος μάχονται δεκάδες διαφορετικές ομάδες , πολλαπλών συμφερόντων.