Την κάθετη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στην προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ​στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι. «Η Ελλάδα, δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, ενώ κάλεσε όλες τις υπεύθυνες συνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι '''το προσφυγικό είναι διεθνές πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο από την ΕΕ'''.

Μετά τις προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει ζήτημα γκρίζων ζωνών στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τις πτυχές της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και την προώθηση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η συζήτηση με τον κ. Γκράντι επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην παροχή υποστήριξης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς τις ελληνικές Αρχές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Όπως τονίστηκε, μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες δε συμβάλλουν στη διαχείριση ενός διεθνούς προβλήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασιμένη να μην επιτρέψει στην Τουρκία να εγείρει ζητήματα υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Για τον λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να καταστήσει σαφή τη θέση της Αθήνας στο ζήτημα του Αιγαίου και γενικότερα της αντιμετώπισης του προσφυγικού από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Αυστρία. Όπως αποκάλυψε το newpost, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών, ο κ. Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Μπαράκ Ομπάμα, όπου μεταξύ άλλων θα τεθεί και το θέμα του ΝΑΤΟ και της διαχείρησης των προσφύγων. 

''Το ζήτημα της διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας από την πλευρά αυτής της κυβέρνησης είναι δεδομένο. Η εντολή που έχει λάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και άρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ότι, όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δε σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας'' τόνισε από την  πλευρά του σε συνέντευξή του στο 'Κόκκινο'' ο αρμόδιος, αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας. 

Άλλωστε η κυβέρνηση επειλεί ακόμη και με βέτο σε περίπτωση που δεν γίνει σεβαστή η συμφωνία. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε χθες το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο δεν είναι ακόμη έτοιμο, επισημαίνοντας ότι την ευθύνη για αυτό φέρει η Τουρκία που αναδιπλώθηκε σε σχέση με την απόφαση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που προέβλεπε την επαναπροώθηση στο τουρκικό έδαφος από την δύναμη του ΝΑΤΟ.

«Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί, η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι οι συζητήσουν θα καταλήξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο σε περίπτωση που η Τουρκία δεν τηρήσει τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου.