Στη Βουλή θα μιλήσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση

O πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει στην ομιλία του μια σειρά από τα θέματα που απασχολούν αυτη τη στιγμή την κυβέρνηση όπως το προσφυγικό και η αξιολόγηση

Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοικηση όπως είχε επισημάνει και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης διαμορφώνει  μια Δημόσια Διοίκηση που θα λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών, απογραφειοκρατικοποιημένη και παραγωγική.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διαμόρφωση ενός  Εθνικού Μητρώου επιτελικών στελεχών της δημόσιας Διοίκησης , το οποίο θα στελεχώνεται εφεξής με αξιοκρατικές, ανεξάρτητες  και διαφανείς διαδικασίες. Από το Μητρώο αυτό θα στελεχώνονται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ένα μεγάλο μέρος των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που ορίζει η κυβέρνηση και βεβαίως  θα στελεχώνονται και οι θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων, οι οποίοι ορίζονται  στο εξής σαν οι διοικητικές κορυφές της δημόσιας διοίκησης.

Το νομοσχέδιο εισάγει ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο είναι συγκεκριμένο και διαφανές και δεν θα είναι τιμωρητικό δεν συνδέεται με διαθεσιμότητες, με απολύσεις , με καταχρηστικές πολιτικές εκ μέρους της ηγεσίας. 
Η αξιολόγηση  περιέχει μερικές βασικές θεσμικές τομές, όπως είναι η συμβουλευτική συνέντευξη του υπαλλήλου με τον προϊστάμενο του, έτσι ώστε να διαμορφώνεται ένα σαφές περίγραμμα εργασίας και να αποενοχοποιείται εμπράκτως κάθε προσπάθεια σύνδεσης της αξιολόγησης με κατασταλτικές ή καταχρηστικές λογικές.

Η επιλογή των στελεχών της διοίκησης, δηλαδή των προϊσταμένων, γενικών διευθυντών ,διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων, θα γίνεται με μοριοδότηση. Θα εξετάζονται τα τυπικά προσόντα, η προϋπηρεσία και η εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ενώ θα προβλέπεται και συνέντευξη στη διαδικασία επιλογής των στελεχών.