Η προσπάθεια συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων με βάση το προσφυγικό, που όλοι λένε πως είναι εθνικό θέμα, βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται πως για το συγκεκριμένο οφείλουν να συνεννοηθούν. 

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο να συνεδριάσει το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών και ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για σύγκληση του συμβουλίου. Η απάντηση καταφανώς δεν ικανοποίησε τη Χαριλάου Τρικούπη καθώς τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν είναι καλά. 

Σε κάθε περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ υποθέτουν πως ο Αλέξης Τσίπρας συναισθανόμενος την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα θα συγκαλέσει πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής το συμβούλιο. Πιο έμπειροι παρατηρούν πως ίσως να βρίσκεται σε εξέλιξη και μια άλλη προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στον κύριο Τσίπρα και την κυρία Γεννηματά και αυτή η συνεννόηση εδράζεται στον νέο εκλογικό νόμο που φιλοδοξεί η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση. 

Ο κύριος Τσίπρας θα αναζητήσει συνεννόηση για το νέο εκλογικό νόμο έχοντας δεσμευτεί πως δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει. Σε κάθε περίπτωση θα κλείνει το μάτι στα μικρότερα κόμματα αφού θα χαμηλώσει ο πήχης εισόδου στη Βουλή, κατά συνέπεια τα μικρότερα κόμματα δύσκολα θα πουν όχι σε αυτή την πρωτοβουλία του κυρίου Τσίπρα.

Δημοσίως η κυρία Γεννηματά ξεκαθαρίζει προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον κύριο Τσίπρα. Την ίδια ώρα δηλώνει την αντίθεση της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και προτείνει να αναζητηθούν λύσεις από την παρούσα Βουλή. Είναι δεδομένο πάντως πως αν ο κύριος Τσίπρας αναζητήσει διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος στην κυρία Γεννηματά θα απευθυνθεί πρωτίστως. Υπάρχουν δε πληροφορίες πως πασοκογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται σε κρίσιμες θέσεις έχουν συνεχώς επαφές με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.