Μπορεί στην επικαιρότητα να κυριαρχούν τα θέματα των μεταναστών και των αγροτικών μπλόκων, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου άλλη είναι η πηγή της κύριας ανησυχίας τους: η οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες από εφορίες και λογιστικά γραφεία υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, για πρώτη φορά από την εφαρμογή της. Ο λόγος είναι προφανής: προστέθηκε η ρύθμιση για τις οφειλές του 2015.
 
Επίσης, ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία από τις τράπεζες, όπου νέοι κόκκινοι δανειολήπτες έρχονται να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες. Η εξήγηση που δίνουν τραπεζικά στελέχη είναι πως η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει πολίτες που μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους να τις καθυστερούν προκειμένου να έχουν ρευστότητα για τις υποχρεώσεις τους.
 
Σε αυτό το κλίμα έρχονται να προστεθούν τα εξής:
 
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν μαζικά τα μπλοκάκια τους στο τέλος του 2015.
  • Η στενότητα στην αγορά εκτιμάται ότι θα φέρει νέα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Κάθε μήνας που περνά όλο και περισσότερες εταιρείες προστίθενται σε εκείνες που καθυστερούν την μισθοδοσία τους.
 
Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει η ελληνική οικονομία. Εξ ου και η απροθυμία των δανειστών να κλείσουν την αξιολόγηση, καθώς βλέπουν ότι ο λογαριασμός με αυτή την κατάσταση και με τα μέτρα που θέλει η κυβέρνηση δε βγαίνει. Ρισκάρουν, βέβαια, με την πλήρη κατάρρευση, εκτός κι αν ο στόχος τους είναι για μία ακόμη φορά να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις.