Την πρόοδο που σημειώνεται σε μια σειρά από τομείς της αξιολόγησης, όπως η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, το ασφαλιστικό, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης επεσήμανε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ''για να αρθεί η αβεβαιότητα'', ενώ σημείωσε ότι ήδη είναι στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για το δημοσιονομικό κομμάτι. 

«Ελπίζουμε ότι και οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν για να συνεχιστεί η διαδικασία» τόνισε χαρακτηριστικά. «Η πρώτη αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη και γίνεται πρόοδος σε μια σειρά τομείς: Πώς θα φτάσει στους δημοσιονομικούς στόχους, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στο ασφαλιστικό και στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης», σημείωσε. 

Ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, όπως το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και την γρήγορη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στο πλαίσιο του Μνημονίου

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς πιστεύει η Επιτροπή ότι θα καταφέρει η Αθήνα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αν βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάγκη φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρκέστηκε να πει ότι «υπό το πρίσμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει και άλλες σημαντικές προκλήσεις, όπως η κρίση του προσφυγικού​, είναι σημαντικό η χώρα να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, ώστε να πετύχουμε ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα αφαιρέσει αυτή την αβεβαιότητα». 

Τέλος, αναφερόμενος στη πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων για λειτουργία των hotspots, o Βάλντις Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι έχει γίνει «αξιοσημείωτη πρόοδος» αλλά δεν πρέπει να διατηρούμε αυταπάτες καθώς χρειάζεται «περισσότερη προσπάθεια».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συζήτησης αναδιάρθρωσης του χρέους της Πορτογαλίας απάντησε ότι μόνο για την Ελλάδα προβλέπεται κάτι τέτοιο.