Την Παρασκευή αναλαμβάνει δράση κατά πάσα πιθανότητα η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

 «Η αποστολή του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο, αλλά η δράση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά αυτή τη μονάδα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, διότι ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο πλαίσιο των αρμόδιων οργάνων του ΝΑΤΟ» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Περιμένουμε τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Η αποστολή είναι προσανατολισμένη στην θαλάσσια αναγνώριση σε αυτή την περιοχή και στην παρακολούθηση αυτών των διεθνών υδάτων και υπό αυτή την έννοια δεν προβλέπονται εκτελεστικά μέτρα.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος, η μονάδα τελεί υπό γερμανική διοίκηση, ενώ η ναυαρχίδα του στόλου, το πλοίο Bohn βρίσκεται στο λιμάνι της Σούδας, στην Κρήτη. «Η μονάδα του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο και ο σχεδιασμός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτού του σχεδιασμού πιθανώς ήδη σήμερα το βράδυ θα τεθούν στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ (...) Πιστεύω ότι η μετακίνηση θα γίνει την Παρασκευή», δήλωσε ο γερμανός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος σημείωσε:

Στην αρχή υπήρξε η πρωτοβουλία της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη χρήση αυτής της μονάδας δράσης στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας είναι γνωστό ότι η Τουρκία είχε δηλώσει πρόθυμη να πάρει πίσω τους πρόσφυγες που έρχονται από την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται τώρα όλες τις νομικές λεπτομέρειες, αλλά είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι πρόκειται για αποστολή παρακολούθησης και προώθησης πληροφοριών στους αρμόδιους οργανισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, δηλαδή απλώς για προώθηση πληροφοριών. Εάν υπάρξει η οποιαδήποτε υποδοχή (προσφύγων) τότε αυτό θα μπορούσε μόνο - και αυτό είναι μόνο υποθετικό - να συμβεί στο πλαίσιο μιας θαλάσσιας διάσωσης έκτακτης ανάγκης. Και εδώ θα πρέπει να δούμε πώς θα το κάνουμε τότε.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας έρχονται λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τη γερμανίδα Καγκελάριο να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού.

Παράλληλα, ο έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε στην κυρία Μέρκελ ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών.