Μήνυμα στην ΕΕ, την ώρα που φουντώνουν οι αντιδράσεις χωρών που τηρούν σκληρή γραμμή στο προσφυγικό, μετακυλίοντας το βάρος σε άλλες χώρες, έστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

«Πρέπει να επενδύσουμε στη Σένγκεν, όχι στην κατάρρευσή της. Δεν υπάρχει εναλλακτική για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕ και πρόσθεσε ότι το μέλλον της Σένγκεν θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία.

Όπως σημείωσε οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι «το σχέδιο κοινής δράσης με την Τουρκία παραμένει προτεραιότητα και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να το πετύχουμε».

«Πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους που υιοθετήσαμε όλοι μαζί. Αυτό αφορά τόσο τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση όσο και την ανάγκη να επιστρέψουμε σταδιακά σε μια κατάσταση που όλα τα μέλη της ζώνης Σένγκεν θα εναρμονίζονται πλήρως με τον Κώδικα της Σένγκεν», υπογράμμισε ο Ντ. Τουσκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να αποκαταστήσουμε τη Σένγκεν», κάτι που, όπως ανέφερε «θα κοστίσει χρήματα, θα πάρει χρόνο και ότι απαιτεί μια τεράστια πολιτική προσπάθεια».

«Θα υπάρξουν χώρες που ίσως δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόσκληση. Αλλά η Ευρώπη θα είναι εκεί για να τους υποστηρίξει» τόνισε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε ότι η συζήτηση μεταξύ των ηγετών επικεντρώθηκε στο να υπάρξει συνοχή σε αυτή την κρίση. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, πρόσθεσε, πρώτα πρέπει να αποφύγουμε τη διαμάχη μεταξύ σχεδίων Α, Β και Γ. Δεν έχει λογική, καθώς το μόνο που δημιουργεί είναι διαχωρισμούς μεταξύ της Ευρώπης χωρίς να μας φέρνει πιο κοντά σε μια λύση. Αντιθέτως, πρέπει να αναζητήσουμε μια σύνθεση διαφορετικών προσεγγίσεων».