Σφοδρή επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αδυναμία της να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση εξαπέλυσε από το βημα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στα κράτη που δεν σέβονται τη συμφωνία που υπέγραψαν. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία, εάν δεν υλοποιηθεί η σαφής δέσμευση για απορρόφηση του ποσοστού των προσφύγων που αναλογεί σε κάθε χώρα. 

«Μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ είναι απογοητευτική. Και κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε απλώς δεν υπάρχουν. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι συμφωνίες είτε τηρούνται, είτε δεν υπάρχουν» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας τις δραματικές ώρες που έζησε η χώρα μας τον Ιούλιο του 2015 στη Σύνοδο Κορυφής που συζητούνταν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 

Βρεθήκαμε στο απόσπασμα της Ευρώπης στο όνομα των κανόνων της Ευρώπης

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το καλοκαίρι βρεθήκαμε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων, και ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των κανόνων είναι κάτι που αφορά μάλλον ορισμένους και όχι όλους» τόνισε και υπογράμμισε:

Είναι ντροπή για τη λειτουργία της ΕΕ να αποφασίζουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής και οι αποφάσεις αυτές να ακυρώνονται από τις αποφάσεις κάποιων παρασυνάξεων κάποιων κρατών, των αρχηγών της αστυνομίας τους, που συμμετέχουν κράτη μη μέλη του Βαλκανικού Διαδρόμου.

Και είναι απαράδεκτο από τη μεριά της Αυστρίας να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συνεννόηση και τη συναίνεση αυτών που τους αφορά άμεσα το πρόβλημα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα απαιτεί από δω και στο εξής από τους εταίρους της να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, όπως ακριβώς συμπεριφερόμαστε και εμείς σε μία κρίση που φόρτωσε σε μία χώρα βάρος μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογεί. Και απαιτούμε να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν. Και από δω και στο εξής τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά δεν θα ισχύουν. Ή θα τηρούμε τις συμφωνίες ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αψηφώντας τις συνέπειες».

«Ξεκαθαρίζω: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από δω και στο εξής σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός της ευθύνης στα κράτη – μέλη. Κάναμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να δώσουμε βοήθεια και ασφάλεια σε κυνηγημένους και ξεριζωμένους ανθρώπους. Και θα είμαστε οι πρώτοι που θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας τόσο απέναντι στις ανθρώπινες αξίες, όσο και στους εταίρους. Αλλά δεν θα αποδεχτούμε τη μετατροπή της χώρας σε μόνιμη αποθήκη ψυχών. Και την ίδια στιγμή να λειτουργούμε στις Συνόδους Κορυφής σαν να μη συμβαίνει τίποτα» ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε στις χώρες-μέλη της Ε.Ε, δείχνοντας το δρόμο του «βέτο» στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Συμβούλιο αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Απάντησε και στην παράτυπη διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Βιέννη από την Αυστρία και τις χώρες του Δυτικού Βλαλκανικού Διαδρόμου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί τους φράχτες, ενώ προανήγγειλε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, που θα ζητήσει από τον ΠτΔ, πριν από τις 7 Μαρτίου:

Δεν θα ανεχθούμε μία σειρά από χώρες όχι μόνο να υψώνουν φράχτες, αλλά και να μη δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Πριν φύγω για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσω τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση όσον αφορά τη θέση της χώρας στη Σύνοδο. Και θα ζητήσω να απαιτήσουμε από κοινού από τη Σύνοδο στην υποχρεωτική συμμετοχή των κρατών – μελών στη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη της στη μάχη που δίνει για το προσφυγικό, ενώ κατηγόρησε ευθέως χώρες του ευρωπαϊκού βορρά για νεοναζιστικές πρακτικές και ιδέες. 

Δεν είμαστε απομονωμένοι. Υπάρχουν μία σειρά από χώρες που συμπαραστέκονται στο δίκαιο αίτημά μας. Αυτός είναι μοναδικός τρόπος για να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, οι φράχτες, η άνοδος των νεοναζί είναι μια πραγματικότητα στην ΕΕ που προαναγγέλλει εξελίξεις δυσάρεστες που κυοφορούνται. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι διεργασίες αυτές έρχονται εξαγόμενες από τον ευρωπαϊκό βορρά, από το κέντρο.

 

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μισάνθρωπους, υπανθρώπους και μιμητές της Κου Κλουξ Κλαν, τα άτομα που πήγαν έξω από το Κέντρο Καταγραφής προσφύγων στο Σχιστό και προχώρησαν στην παρακάτω αποτρόπαια πράξη:

Θέλω να αναφερθώ σε ένα ανατριχιαστικό γεγονός, που έκαναν αρρωστημένοι εγκέφαλοι, εμπνευσμένοι από την Κου Κλουξ Κλαν, στο κέντρο του Σχιστού και μάλιστα στο όνομα των χριστιανικών αξιών. Και μάλιστα βάλανε σε αυτό το ανατριχιαστικό σύμβολο – τη γουρουνοκεφαλή- τον σταυρό. Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι επικαλούνται την πατρίδα και τη θρησκεία. Και πρέπει να καταδικάσουμε τους πατριδοκάπηλους γιατί ο πυρήνας του χριστιανισμού είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο και η πατρίδα, είναι μία πατρίδα που έχει βιώσει ξεριζωμό και προσφυγιά. Και δεν θα τους το επιτρέψουμε.