current views are: 9

24 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση19:23

Αυστηρό μήνυμα της κυβέρνησης στους αγρότες για προπηλακισμούς και κλείσιμο δρόμων

Αυστηρό μήνυμα στους αγρότες αναφορικά με σειρά αιτημάτων τους όπως το ύψος του αφορολόγητου και παράλληλα πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσίευση 19:23’

Αυστηρό μήνυμα στους αγρότες αναφορικά με σειρά αιτημάτων τους όπως το ύψος του αφορολόγητου και παράλληλα πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αυστηρό μήνυμα στους αγρότες αναφορικά με σειρά αιτημάτων τους όπως το ύψος του αφορολόγητου, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε νωρίτερα το Newpost για νέο γύρο επαφών με τους αγρότες, απηύθυνε πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου αλλά ζήτησε ηπιότερες κινητοποιήσεις.

Σε μια εφ’όλης της ύλης παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση σημείωσε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων των πολιτών να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, ωστόσο με αφορμή την κατάσταση στο τελωνείο του Προμαχώνα, κάλεσε τους αγρότες να βρουν μορφές κινητοποιήσεων που δεν θα στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου και της χώρας.

«Δεν μπορεί εμείς να κλείνουμε τα σύνορα μόνοι μας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και πιστεύω ακράδαντα ότι οι αγώνες που έχουν αποτέλεσμα είναι αυτοί οι αγώνες που δεν στρέφονται εναντίον της χώρας. Συνεπώς δεν μπορώ παρά να μην απευθύνω κάλεσμα στη συνέχιση του διαλόγου ώστε να βρεθούν λύσεις αλλά και στην προσπάθεια να βρεθούν μορφές κινητοποίησης που δεν στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου και της χώρας».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία αγροτών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τους κατέθεσε μια σειρά προτάσεων που αφορούν στην επανεκκίνηση της παραγωγής αλλά και ως προς το εισόδημά τους  και ότι συμμερίζεται την αγωνία τους.

«Τους είπα ότι έχουν δίκαιους λόγους να αγωνιούν και να διεκδικούν και αυτή την αγωνία τη μοιράζομαι μαζί τους. Και ότι το βασικό πρόβλημα είναι η καταστροφή του εθνικού πλούτου που συντελέστηκε την περασμένη πενταετία. Και εάν δεν ανατραπεί αυτή η συνθήκη, κακά τα ψέματα δεν θα βγούμε από την κρίση, δεν θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε, ούτε να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμη ότι ο αγροτικός τομέας είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και πως πρέπει να γίνει δίκαιη ανακατανομή των βαρών, καθώς όπως είπε η πλειοψηφία των αγροτών δηλώνει πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Περιγράφοντας την ουσία της πρότασής του είπε ότι: «Τους κατέθεσα μία πρόταση ώστε να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η οικονομική στενότητα και ο συνδυασμός ασφαλιστικού – φορολογικού να μην επιβαρύνει αλλά να ελαφρύνει τη μεγάλη πλειονότητα των αγροτών, αυτούς δηλαδή που έχουν εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ».

Όπως είπε σε αυτές τις προτάσεις οι μισοί απάντησαν καταφατικά και οι άλλοι μισοί αρνητικά. Στη συνέχεια, όπως είπε: «ρώτησα έναν τυχαία. Ποιο είναι το εισόδημα που δηλώνεις;» και έλαβε την απάντηση «50.000 ευρώ».

«Δεν μπορούμε να προστατεύουμε το 5%. Να πούμε αλήθειες επιτέλους», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσαν μετά το διάλειμμα ήταν αφορολόγητο 12.000 ευρώ για το εισόδημα και αφορολόγητο στις επιδοτήσεις. Δηλαδή 24.000 ευρώ». «Ε, δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοια νούμερα» υπογράμμισε.

Αύριο, Πέμπτη, όπως είπε θα συναντήσει τους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας,, που «γνωρίζω ότι η έγνοιά τους είναι η μικρή και μεσαία αγροτιά. Και εύχομαι να βρούμε λύσεις ως προς αυτό, γιατί στα άλλα θέματα έχουμε μεγάλες διαφωνίες».

Τέλος, αναφερόμενος σε επεισόδια με πρωταγωνιστές βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια «πολύ μικρή μειοψηφία που στήνει παραστάσεις» και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν είναι αποδοτικό γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε καριερίστες ούτε λαμόγια. Έχουν βγει μέσα από τον ελληνικό λαό και αγωνιούν για τον λαό».

Σημειώνεται ότι στην αυριανή συνάντηση οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προσέρχονται με πέντε αιτήματα:

  • Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
  • Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Σημειώνεται πως σήμερα οι αγρότες άνοιξαν το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, το μπλόκο στον Ισθμό της Κορίνθου, αλλά και την Κοιλάδα των Τεμπών.

Αιχμές για Κουτζαμάνη

Με αφορμή τη σημερινή παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για συνδρομή της αστυνομίας ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι από τα αγροτικά μπλόκα αλλά και άσκηση ποινικών διώξεων για παρακώλυση συγκοινωνιών,  σημείωσε: «Προφανώς τα κίνητρα της εισαγγελέως Κουτζαμάνη είναι να τηρηθεί η νομιμότητα αλλά οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί όταν έχουμε να κάνουμε με κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων».

 


σχετικα αρθρα