Αποφασισμένος να βάλει πλάτη στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αλλά, παράλληλα, να μην επιστρέψει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εγκλωβίσει τον ίδιο και τη Ν.Δ. στα παίγνιά του εμφανίζεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής επέλεξε, λίγα λεπτά αφού καλούσε σε χαμηλούς τόνους και συνεννόηση, να επιτεθεί με σφοδρό και, σύμφωνα με τη Συγγρού, ανοίκειο τρόπο προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικά για τις αναφορές Τσίπρα περί της λίστας Μπόργιανς, τα γαλάζια στελέχη αναδείκνυαν τις αναφορές του ίδιου του Υπουργού της Ρηνανίας – Βεστφαλίας ότι το 2012 δεν ετίθετο θέμα λίστας, επιχειρηματολογώντας ότι η επιστολή που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας λέει τα αντίθετα από αυτά που ισχυρίστηκε ο ίδιος στη Βουλή.

Ωστόσο, για τη Νέα Δημοκρατία το μεταναστευτικό – προσφυγικό συνιστά μείζονα πρόκληση για την ίδια την πορεία της χώρας, τις κοινωνικές ισορροπίες αλλά και τα εθνικά της δίκαια και, συνεπώς, που δεν επιτρέπει εν θερμώ αντιδράσεις απέναντι στις προκλήσεις, όπως τις χαρακτηρίζουν, του Πρωθυπουργού. Στον απόηχο της χθεσινής ομιλίας του κ. Τσίπρα στη Βουλή, στο γαλάζιο επιτελείο ενισχύθηκε και η καχυποψία ότι οι υψηλοί τόνοι του Πρωθυπουργού δεν συνιστούν μόνον ομολογία αδυναμίας να διαχειριστεί τον όγκο του προβλήματος αλλά και, ενδεχομένως, μία προσπάθεια ναρκοθέτησης του ίδιου του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών έπειτα από την απαίτηση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης αυτό να διεξαχθεί πριν τη Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας την Δευτέρα 7 Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να ανεβάσει τους τόνους, ώστε να μην εμφανιστεί υπό την επιτροπεία των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Σε κάθε περίπτωση, ένα μείζον πολιτικό και εθνικό θέμα έχει, εκ των πραγμάτων, αναδειχθεί και σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και είναι ενδεικτικό ότι ήδη από χθες, με τη δήλωση Μητσοτάκη και το ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε, η Ν.Δ. παίρνει αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα και, συγκεκριμένα, ζητά πιο αυστηρή πολιτική αποτροπής απέναντι στους μετανάστες που συρρέουν στη χώρα, αντίθετα με τους πρόσφυγες που δικαιούνται ασύλου. Η Ν.Δ. εμμέσως επαναφέρει το ζήτημα της σκληρής γραμμής έναντι των μεταναστών, προκειμένου να σταλεί μήνυμα και στα κυκλώματα ζητώντας όχι μόνον πιο ενεργή παρουσία του Λιμενικού αλλά και δημιουργία κλειστών κέντρων προσωρινής διαμονής (όπως ήταν η Αμυγδαλέζα) για τους μετανάστες.

Η επιλογή αυτή της Ν.Δ. εξηγείται καθώς το πρόβλημα λαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις, η Ευρώπη ακόμη κι αν δεχόταν τους πρόσφυγες δεν θα έπραττε το ίδιο και για τους παράτυπους μετανάστες και, τελικά, εάν η Ν.Δ. παραμείνει απλώς στη γραμμή της συναίνεσης με την κυβέρνηση, κινδυνεύει να συμπαρασυρθεί από το μεταναστευτικό τσουνάμι. Παράλληλα, με την ανάδειξη και αυτών των πτυχών του θέματος, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται και σε μία σημαντική μερίδα στελεχών – ψηφοφόρων του κόμματος που βλέπουν με μισό μάτι τα ανοίγματα συναίνεσης προς τον Πρωθυπουργό και, μάλιστα, χωρίς ο κ. Τσίπρας να ανταποκρίνεται, ρίχνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ.

Η σύγκληση του Συμβουλίου, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή, τοποθετείται πλέον για την προσεχή Δευτέρα ή την Τετάρτη και είναι σαφές ότι θα αποτελέσει πεδίο τριβών. Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση στη θέση του για “βέτο” στις κοινοτικές αποφάσεις, ο δε κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει, παράλληλα με τις ευθύνες των ευρωπαίων και της Τουρκίας, να αναδείξει κι αυτές της κυβέρνησης, εις ότι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων και την αστυνόμευση αυτών των πληθυσμών, ώστε να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα απέραντο, ανοργάνωτο hot spot.