Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες και δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε την «ιδιαίτερη» σημασία της αποψινής συνόδου των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ, λέγοντας ότι για την Ελλάδα το πρώτο τεράστιο ζήτημα είναι αν η Ευρώπη είναι ενωμένη ή όχι. 

Όπως τόνισε: 

Αν πέντε αστυνομικοί διευθυντές χωρών, ανάμεσα στις οποίες και χώρες εκτός ΕΕ, μπορούν να αλλάζουν 10 ώρες μετά την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι το δεύτερο ζήτημα, έχει μια ιδιορρυθμία, καθώς έχει να κάνει με τη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, «που οι ίδιοι έχουν σκοπό να δημιουργήσουν».

Και κατέληξε λέγοντας: 

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορεί να γίνουν και από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη, μία αποθήκη ψυχών, ακόμα κι αν αυτό παίρνει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης.