Η χαοτική κατάσταση που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από την πίεση της προσφυγικής κρίσης, οδηγεί σε αρνητικούς συνειρμούς για τη στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία. Η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων και μεταναστών παραπέμπει στην απειλή Ερντογάν ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες. 

Στους κόλπους των Ελλήνων ευρωβουλευτών επικρατεί ανησυχία για διαφαινόμενο σχέδιο εγκλωβισμού περισσοτέρων των 300.000 μεταναστών στη χώρα. Η κατάσταση περιγράφεται ως τραγική αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει πλέον αυτό το βάρος. Μέσω του newpost εκπρόσωποι μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προκρίνουν ως λύση την άσκηση του δικαιώματος της Ελλάδας για Βέτο, από την στιγμή που οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής έμειναν κενό γράμμα. 

Προβληματισμό γεννά και το γεγονός ότι η Αυστρία , η Ουγγαρία, η Κροατία , η Σλοβενία και τα Σκόπια επιμένουν να κρατούν κλειστά τα σύνορα τους ,  χωρίς να κινδυνεύουν με κυρώσεις. Κάτι που ενισχύει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Κομισιόν, ότι πολλές χώρες στο παρασκήνιο ενθαρρύνουν αυτές τις αποφάσεις.

Σε πολλούς Ευρωβουλευτές έχει εντυπωθεί η πεποίθηση ότι η όποια διαχείριση από την πλευρά της ΕΕ στο μεταναστευτικό γίνεται εις βάρος της Ελλάδας και αυτό ειπώθηκε χθες στην Ολομέλεια. Όπου και σημειώθηκε το παράδοξο κάθε κράτος μέλος να κάνει ότι θέλει μη λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων.

Την ίδια ώρα θολό παραμένει το τοπίο για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην προσφυγική κρίση. Η Βορειοατλαντική συμμαχία κλήθηκε από την Τουρκία και ενώ αύριο αναμένεται να αναλάβει δράση κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή ρόλο που θα διαδραματίσει. Για το θέμα μάλιστα ερώτηση καταθέτει στο ευρωκοινοβούλιο η Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Τούρκος στρατηγός επικεφαλής της Νατοϊκής δύναμης, πριν καλά καλά αναλάβει δράση η Συμμαχία έσπευσε να διευκρινίσει ότι η όποια πολιτική δήλωση είτε από τον Ερντογάν είτε από τον Νταβούτογλου είναι ανοησία και δεν την λαμβάνει υπόψιν του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όπου η Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί από τους εταίρους και σηκώνει μόνη το βάρος της προσφυγικής κρίσης και την Ευρώπη να μοιάζει ασύνταχτη δύναμη, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας συμμετέχει σήμερα στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με την ελπίδα να προκύψουν δεσμευτικού χαρακτήρα αποφάσεις ώστε η Ελλάδα να μην καταλήξει αποθήκη ψυχών.