Τη διαβεβαίωση ότι όποιος πρόσφυγας και μετανάστης διασώζεται από τη νατοϊκή δύναμη εντός ελληνικών ή τουρκικών υδάτων θα επιστρέφει στη Τουρκία, έδωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος. 

«Η συμφωνία με το ΝΑΤΟ έχει κλείσει. Ήδη πλοία των νατοϊκών δυνάμεων έρχονται στην ακτογραμμή για να διασφαλίσουν ότι όποιος διασώζεται εντός ελληνικών ή τουρκικών υδάτων θα πηγαίνει στη Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Ο υπουργός 'Αμυνας διέψευσε ότι υπήρξε αίτημα στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, να εξαιρεθούν τα Δωδεκάνησα από τις περιπολίες. «Ποτέ δεν τέθηκε θέμα Δωδεκανήσων στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνία με το ΝΑΤΟ βεβαίως ισχύει για όλο το Αιγαίο, μέχρι Λήμνο. Τέτοιο έγγραφο δεν υπήρξε ποτέ. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτούς τους ισχυρισμούς, τα επαλαμβάνουν σάιτ της Χρυσής Αυγής» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε τέτοιο θέμα πρώτος θα αντιδρούσα. Δεν πρέπει να αναπαράγουμε θέματα που δεν υφίστανται, γιατί έτσι πλήττουμε τις ελληνικές θέσεις».

Αφορμή για τις δηλώσεις του υπουργού 'Αμυνας ήταν η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Κρεμαστινού σχετικά με την προσγείωση στρατιωτικών αεροπλάνων στη Ρόδο και με αφορμή το επεισόδιο που δημιούργησε η Τουρκία κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Τεχεράνη. 

«Ποτέ δεν υπήρξε θέμα αμφισβήτησης των ελληνικών δικαιωμάτων να προσγειώνονται και να απογειώνονται αεροσκάφη στα ελληνικά αεροδρόμια. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας αξιωματικός ή διπλωμάτης και ελπίζω και Έλληνας βουλευτής, να αμφισβητεί ότι ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη προσγειώνονται και απογειώνονται στη Δωδεκάνησο, στα ελληνικά νησιά και σε όλο το FIR. Ούτε θα δέχονταν αίτημα της Τουρκίας να ανεφοδιαστεί ελληνικό αεροσκάφος στο Μπουντρούμ» τόνισε ο κ. Καμμένος.