Ερωτήματα ως προς τις προθέσεις του Μαξίμου, προκάλεσε στη ΝΔ, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Ολομέλειας, ο οποίος ενώ προσχηματικά, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια ζήτησε στήριξη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προσφυγικό, στη συνέχεια, επί 45 λεπτά, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Μάλιστα κύκλοι της Συγγρού, περιέγραφαν με το ψυχιατρικό παράδειγμα του δόκτωρος Τζέκιλ και του κυρίου Χάιντ, το γεγονός, ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνήσει το πρωί στον κ. Μητσοτάκη για το προσφυγικό και λίγες ώρες αργότερα, στο Κοινοβούλιο τορπίλιζε την συνεννόηση που είχε ζητήσει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Στη ΝΔ πάντως θεωρούν ότι την ώρα που η χώρα βιώνει αυτή την πρωτοφανή κρίση και η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις, με την Αυστρία και τα δυτικοβαλκανικά κράτη να βάζουν όρους στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης έπειτα από τις πρωτοβουλίες που πήρε, πέτυχε τον πρώτο στόχο που είναι η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν τη Σύνοδο Τουρκίας-Ε.Ε. στις 7 Μαρτίου. 

Στη σύσκεψη αυτή υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης θα καθίσει στο τραπέζι έχοντας μπροστά του το φάκελο με το Εθνικό Σχέδιο της ΝΔ για το προσφυγικό, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr θα περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

  • έλεγχο σην ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια,
  • δημιουργία, όχι μόνον ανοιχτών φυλασσόμενων χώρων, αλλά και κλειστού τύπου χώρων προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, αντίστοιχα,
  • ενίσχυση με όλους τους τρόπους της δράσης του Λιμενικού Σώματος,
  • ανάληψη δράσεων ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ώστε να “αναδειχθεί” η σημερινή πραγματικότητα και
  • πίεση προς την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεών της στο θέμα αυτό, χωρίς να λάβει κανένα αντάλλαγμα.

Ο προβληματισμός των στελεχών της ΝΔ εντείνεται και από την σκλήρυνση της στάσης του Αλέξη Τσίπρα προς τους αγρότες, αλλά και τη λογική της γενικότερης πόλωσης που ακολούθησε καθόλη την ομιλία του, γεγονός που αναμένουν να δουν πως θα μεταφραστεί σε πολιτικές κινήσεις από την πλευρά του Μαξίμου, χωρίς να αποκλείουν τίποτε.