Την άποψη ότι η ΕΕ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες διατύπωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι να διευκολύνει τον διάλογο και να είναι σε ετοιμότητα για όλα τα σενάρια. 

Εξάλλου, αυτό ανέφερε πως ήταν το περιεχόμενο και της σημερινής συνάντησης κατά το πρόγευμα των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία συμμετείχαν και αρμόδιοι υπουργοί από τη ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Τουρκία.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές, προσωπικό της Επιτροπής βρίσκεται επί τόπου για να εντοπίσει τις άμεσες ανάγκες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για την πρωτοβουλία με την οποία θα είναι δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εντός ΕΕ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Αναφορικά με ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, η Νατάσα Μπερτό είπε πως είναι δύσκολο να δει η Επιτροπή με ποιον τρόπο θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ενταχθεί στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την ίδια:

Ο διάλογος, όμως, είναι ακόμη σε εξέλιξη. Περιμένουμε διευκρινήσεις από την πλευρά της Ουγγαρίας και μέχρι τότε δεν μπορούμε να κρίνουμε αν είναι νομικά αποδεκτό ή όχι.

Τέλος, σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση της Βιέννης των χωρών του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Αυστρία όπως και η ολλανδική Προεδρία για τα αποτελέσματα της συνάντησης.