Δραματική τροπή λαμβάνει η εξέλιξη της διπλωματίας σε σχέση με το προσφυγικό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία, καθώς σήμερα με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, η Πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, κυρία Αλειφέρη, κλήθηκε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.

Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Αυτή η κίνηση έρχεται ως επιστέγασμα σε μια σειρά ενεργειών της Αυστριακής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες, η οποία φέρεται να επιθυμεί να απομονώσει την Ελλάδα από το κέντρο αποφάσεων για το προσφυγικό. 

Η ενέργεια που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η έκτακτη σύσκεψη της Τετάρτης για το προσφυγικό στην Βιέννη με τις χώρες της Βαλκανικής που χρησιμοποιούνται σαν πέρασμα προς τον βορρά, χωρίς να έχει απευθύνει πρόσκληση προς την χώρα μας. 

Η ενέργεια αυτή είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θεώρησε αυτή την πράξη τουλάχιστον προκλητική, που αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και τα όσα συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο της Παρασκευής.

Ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του, είχε χαρακτηρίσει την συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη ως ''μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες''. 

Τι λένε τα Αυστριακά ΜΜΕ

Ως "είδηση της τελευταίας στιγμής" προβάλλει η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, σήμερα το απόγευμα, την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις της πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλιφέρη, ενώ ανάλογη ειδησεογραφία έχουν ήδη στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις ορισμένες αυστριακές εφημερίδες.

Όπως αναφέρεται στην είδηση της Αυστριακής Ραδιοφωνίας, στη διαμάχη ως προς τη συμπεριφορά της Αυστρίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε στην Αθήνα την πρέσβη της στη Βιέννη.

Στην είδηση σημειώνεται πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή ανακοίνωσή του προειδοποίησε πως μονομερείς πρωτοβουλίες μεμονωμένων κρατών-μελών στη διάρκεια της κρίσης θα μπορούσαν "να υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαικής ενοποίησης".

Στη δική της σχετική είδηση, η εφημερίδα "Ντι Πρέσε" προσθέτει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το βράδυ της Τετάρτης "ντροπή", το ό, τι η Αυστρία και άλλες χώρες πραγματοποίησαν στη Βιέννη μία Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων με θέμα την πολιτική ασύλου, εκτός του πλαισίου της Ευρωπαικής Ένωσης και χωρίς την ελληνική συμμετοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ίδιος προειδοποίησε πως η Αθήνα θα εμποδίζει πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ, έως ότου εφαρμοστεί η συμφωνηθείσα κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη.