Τη δημιουργία πέντε χώρων προσωρινής φιλοξενίας χωρητικότητας 20.000 θέσεων κοντά στην Ειδομένη προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένοςο οποίος αναφέρθηκε και στον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Εξηγώντας τον σχεδιασμό του υπουργείου Άμυνας, ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, υπεύθυνος του ΓΕΕΘΑ για το θέμα του χειρισμού της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στο θέμα, οι νέοι χώροι βρίσκονται οι 4 στο Κιλκίς και ο ένας στα Γιαννιτσά και είναι:

  • Στον παλιό διάδρομο προσγείωσης στη Νέα Καβάλα,
  • Στον παλιό διάδρομο προσγείωσης κοντά στο χωριό Χέρσο. Οι δύο εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν άμεσα με την παραλαβή και τοποθέτηση σκηνών κλπ και θα ακολουθήσουν οι εγκαταστάσεις στα άλλα 3 κέντρα.
  • Στρατόπεδο Παπαδάκη κοντά στο Δροσάτο,
  • Στρατόπεδο Κικκινώρη στο Κεντρικό
  • Στρατόπεδο Φιλιππάκη στα Γιαννιτσά.

Όπως σημείωσε ο υποστράτηγος, τα Γενικά Επιτελεία συνεχίζουν να προμηθεύουν τους μετανάστες-πρόσφυγες με υλικά για τη διαβίωση τους.

Εξάλλου τα 4 από τα 5 κέντρα καταγραφής στα νησιά λειτουργούν στο 100%, ενώ στην Κω οι εργασίες που αφορούσαν στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ο εργολάβος που έχει αναλάβει τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης κλπ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Όπως επεσήμανε, οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν εντός των επομένων ωρών, με το Διοικητή της Δύναμης να εφαρμόζει τις διαταγές του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων σε επίπεδο πρέσβεων που δόθηκαν μετά από τις σαφείς οδηγίες της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καμμένος, όλοι όσοι διασώζονται θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, της FRONTEX και της Τουρκίας ώστε η FRONTEX να μπορεί να επιχειρεί και στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, ενώ ο διοικητής της Δύναμης θα υποβάλλει αίτημα προς τα κράτη μέλη της Συμμαχίας για τη διάθεση πλοίων για την εκτέλεση της «δράσης».

Παράλληλα έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας πως βρίσκεται υπόλογη έναντι του ΝΑΤΟ, το οποίο θα πράξει τα προβλεπόμενα σε βάρος της σε περίπτωση υπαναχώρησης της από τα συμφωνηθέντα.