Στα ύψη βρίσκεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Αθήνας και Βιέννης, στον απόηχο της ανάκλησης της ελληνίδας πρέσβη στην Αθήνα, ως απάντηση στη μονομερή σύγκληση Συνόδου με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, σε απάντηση στην ελληνική ενέργεια τονίζει πως «κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής».

Χαρακτηρίζει ευκαιρία την απόφαση ανάκλησης της πρεσβευτή στην Αθήνα προκειμένου «να ενημερώσει τους έλληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία».

Σε ανακοίνωσή του, που διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά το απόγευμα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ανακαλεί τους διπλωμάτες της, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως τώρα θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Έλληνες.

«Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Έλληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται προς το Βορρά.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, η πρέσβης της Ελλάδας στη Βιέννη κυρία Αλειφέρη, κλήθηκε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.

Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Αυτή η κίνηση έρχεται ως επιστέγασμα σε μια σειρά ενεργειών της Αυστριακής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες, η οποία φέρεται να επιθυμεί να απομονώσει την Ελλάδα από το κέντρο αποφάσεων για το προσφυγικό.

Η ενέργεια που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η έκτακτη σύσκεψη της Τετάρτης για το προσφυγικό στην Βιέννη με τις χώρες της Βαλκανικής που χρησιμοποιούνται σαν πέρασμα προς τον βορρά, χωρίς να έχει απευθύνει πρόσκληση προς την χώρα μας.

Η ενέργεια αυτή είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θεώρησε αυτή την πράξη τουλάχιστον προκλητική, που αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και τα όσα συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο της Παρασκευής.

Ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του, είχε χαρακτηρίσει την συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη ως «μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες».