Την επόμενη εβδομάδα τοποθετούν στην κυβέρνηση την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της πρώτης αξιολόγησης.

Την εν λόγω εκτίμηση έκανε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, κάνοντας λόγο για σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαίων για το ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα, το ίδιο στέλεχος επιβεβαίωσε τις μεγάλες αποστάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν με το ΔΝΤ σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό.

Όπως εξηγούσε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους ευρωπαίους για το ασφαλιστικό αλλά θεωρεί ότι αυτή θα επιτευχθεί τελικά εφόσον προωθηθούν ορισμένες παραμετρικές αλλαγές στο σχέδιο που αφορούν στις επικουρικές και στη μείωση του ανώτατου πλαφόν στην κύρια σύνταξη και στις πολλαπλές συντάξεις.

Η κυβέρνηση επιμένει στη σκληρή γραμμή κατά του ΔΝΤ, αναδεικνύοντας σε κάθε ευκαιρία τις «παράλογες» όπως τις θεωρεί απαιτήσεις του. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη Τρίτη, είχε τονίσει πως το ΔΝΤ ζητεί πράγματα χωρίς οικονομική λογική:

Ζητώ τη στήριξη του διεθνούς ακροατηρίου. Το ΔΝΤ μας πιέζει πάρα πολύ, με τρόπο όμως που δεν έχει οικονομική λογική, και μας ζητάει να κάνουμε πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο», είπε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός, θα κάνει μόνο όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Αυγούστου και τίποτε περισσότερο ή λιγότερο.