current views are: 9

25 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση19:11

Σύγκρουση Μουζάλα με αυστριακή ΥΠΕΣ για εξωτερικά σύνορα και προσφυγικό

Ένας άγριος καυγάς μεταξύ της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των ΥΠΕΣ της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, η Λάιτνερ προχώρησε σε έναν απίστευτο ισχυρισμό, ότι ο κ. Μουζάλας της είπε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της».

Δημοσίευση 19:11’

Ένας άγριος καυγάς μεταξύ της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των ΥΠΕΣ της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, η Λάιτνερ προχώρησε σε έναν απίστευτο ισχυρισμό, ότι ο κ. Μουζάλας της είπε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της».

Ένας άγριος καυγάς μεταξύ της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των ΥΠΕΣ της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, η Λάιτνερ προχώρησε σε έναν απίστευτο ισχυρισμό, ότι ο κ. Μουζάλας της είπε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της», με τον υπουργό να απαντάει σε υψηλούς τόνους. 

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός υποστήριξε πως η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Μάλιστα, κατά τις δηλώσεις του παραδέχτηκε πως υπήρξε ένταση με την αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, η οποία σύμφωνα με το MEGA κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βγήκε από  την αίθουσα, και έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις, ισχυριζόμενη ούτε λίγο, ούτε πολύ πως ο κ. Μουζάλας είπε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της.

Επεσήμανε ακόμα ότι εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».

Η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές», απόφαση η οποία πάρθηκε χθες κατά την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Αργότερα, η Λάιτνερ, σχολίασε και την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβειρας στη Βιέννη, τονίζοντας πως είναι ένδειξη κινητικότητας.

Οι εξελίξεις στην Αθήνα δείχνουν απλά και μόνον πως «επιτέλους κάτι κινείται», ωστόσο στο θέμα των προσφύγων, η ίδια – όπως ισχυρίστηκε- παραμένει στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, γιατί ως υπουργός Εσωτερικών είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας της και δεν μπορεί να αποδεχθεί πως θα στέλνονται συνεχώς πρόσφυγες.

Παραπέμποντας στην ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη, η Μικλ Λάιτνερ επισήμανε στις δηλώσεις της, πως τώρα θα υπάρχει και η δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί άμεσα η Αθήνα ως προς την κατάσταση στην Αυστρία, όπως επίσης και κατά μήκος της «Διαδρομής των Βαλκανίων».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Λάιτνερ, ο κ. Μουζάλας τονίζει πως η αυστριακή υπουργός «παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν».

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Frontex, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πλειοψηφία των Κρατών-Μελών της Ένωσης καθώς και η Προεδρεία της Ε.Ε. αποκήρυξαν σήμερα, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, τις μονομερείς ενέργειες» συνεχίζει και προσθέτει:

Η Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ με τις δηλώσεις της παραποιεί την αλήθεια. Η Ελλάδα και ο κ. Μουζάλας ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας φυλάττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορα της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η Frontex, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και τόσοι άλλοι φορείς με επίσημες τοποθετήσεις τους. Ενέργειες και δηλώσεις σαν της κυρίας Λάιτνερ δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στην διόγκωσή του.


σχετικα αρθρα