Η υπόθεση της επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, ώστε να ξεκινήσει πάλι η διαπραγμάτευση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μοιάζει με το Γεφύρι της Άρτας. Η κυβέρνηση την αναμένει εδώ και καιρό, όμως αυτή αναβάλλεται συνεχώς. 

Από χθες πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία. Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση, το κλίμα με τους δανειστές είναι σαφώς καλύτερο και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να επιτευχθεί η πολυπόθητη, για την Αθήνα, επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως υπάρχει σημαντική προσέγγιση με τους Ευρωπαικούς Θεσμούς ως προς το ασφαλιστικό, σημειώνοντας πως ναι μεν δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, ωστόσο, δηλώνουν πως τις επόμενες ημέρες θα καταφέρουν να ξεπεραστούν οι τελευταίες δυσκολίες. 

Το βαρίδι στην συγκεκριμένη υπόθεση, παραμένει η στάση του Δ.Ν.Τ. Στην κυβέρνηση, επιμένουν πως το Ταμείο εξακολουθεί να ζητάει περικοπές στις κύριες συντάξεις, αλλά και να έχει ενστάσεις ως προς το δημοσιονομικό κενό της επόμενης τριετίας.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να κλείσει σύντομα την μεγάλη αυτή εκκρεμότητα, ζητώντας από τους εμπλεκόμενους στην διαπραγμάτευση υπουργούς να προβούν ταχύτατα στις βελτιώσεις που ζητάνε οι θεσμοί. Αυτό όμως, διευκρινίζουν συνεργάτες του, δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα αποδεχτεί μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να πέσει μαχαίρι στις επικουρικές και στα εφάπαξ.

Ταυτόχρονα, τα καμπανάκια κινδύνου που χτυπάνε παράγοντες της αγοράς για τις συνέπειες που θα έχει στην ελληνική οικονομία μια περαιτέρω καθυστέρηση της αξιολόγησης, έχουν θορυβήσει το Μαξίμου. Έτσι, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, που θα δείξουν πως η Αθήνα είναι έτοιμη να μπει στην νέα εποχή, με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων να αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τους δανειστές και τις αγορές.