Για ντροπή σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα κάνει λόγο ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο.  

Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Τζιάνι Πιτέλα κατηγορεί την Αυστρία και τις ανατολικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της απειλής για βέτο που διατύπωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός, αν δεν υπάρξει δίκαιη ευρωπαϊκή κατανομή των βαρών του Προσφυγικού. 

«Η θέση του Τσίπρα υπογραμμίζει την ανάγκη για τον πλήρη σεβασμό των αποφάσεων και των δεσμεύσεων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε πνεύμα αλληλεγγύης και προς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό. Η πρόσφατη απόφαση της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών να αναλάβουν μονομερή δράση χωρίς καν να διαβουλευθούν με την Αθήνα είναι ενάντια στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ο Τσίπρας έχει δίκιο που διαμαρτύρεται. Οι εθνικές λύσεις είναι μια ψευδαίσθηση που αναβάλλει μια πραγματική και βιώσιμη λύση. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η θέση του Τσίπρα, όπως και της ιταλικής κυβέρνησης, βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ιταλός Σοσιαλιστής που θα ανοίξει σήμερα το Συνέδριο του Ποταμιού τάσσεται υπέρ ενός ευρέος κεντροαριστερού συνασπισμού στην Ελλάδα, ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι δικό μας θέμα να αποφασίσουμε σε ποια πολιτική οικογένεια πρέπει να ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πάντα εργαζόμασταν για την επανένωση της αριστερής οικογένειας. Παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά την περιθωριοποίηση των ακραίων στοιχείων από το κόμμα. Θα περιμέναμε πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει την επιθυμία του να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής οικογένειας. Πριν εκφράσει, όμως, την επιθυμία του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει σαφώς να ασπαστεί τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει καλέσει τον Τσίπρα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Παρίσι στις 12 Μαρτίου. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο και θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογραμμίζει.