Σκληρή απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και τα όσα υποστήριξε για τη φύλαξη των συνόρων από τη χώρα μας.

«Η υπουργός Εσωτερικών κ. Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι «η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Frontex, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πλειοψηφία των Κρατών-Μελών της Ένωσης καθώς και η Προεδρεία της Ε.Ε. αποκήρυξαν σήμερα, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, τις μονομερείς ενέργειες».

«Η κ. Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ με τις δηλώσεις της δεν λέει αλήθεια. Η Ελλάδα και ο κ. Μουζάλας ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας φυλάττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορα της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η Frontex, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόσοι άλλοι φορείς με επίσημες τοποθετήσεις τους. Ενέργειες και δηλώσεις σαν της κυρίας Λάιτνερ δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στην διόγκωσή του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η αυστριακή υπουργός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος υποστήριξε ότι ο Γιάννης Μουζάλας της είπε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.

«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, τότε μάς προσφέρει το καλύτερο επιχείρημα, γιατί πρέπει να δράσουν άλλοι», ανέφερε η Μικλ-Λάιτνερ.

Το κλίμα μεταξύ των δύο υπουργών χθες κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των ΥΠΕΣ της ΕΕ στις Βρυξέλλες. δεν ήταν καλό και υπήρξε ένταση, όπως παραδέχθηκε και ο έλληνας υπουργός.

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός υποστήριξε πως η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίζεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.