Σε συνθήκες ασφυξίας λειτουργεί η Κυβέρνηση που βρίσκεται στην διελκυστίνδα της προσφυγικής κρίσης και της ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή απολύτως συντεταγμένοι στην Κυβερνητική πολιτική εμφανίζονται Κ.Ο και κόμμα, όπως διεφάνη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε επί των κρίσιμων θεμάτων του Προσφυγικού και του Ασφαλιστικού με αιχμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις που ασκούνται από το μεταναστευτικό τσουνάμι. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, όλα τα στελέχη δίνουν αγώνα με τις τοπικές αρχές, τους εθελοντές , τις διεθνείς οργανώσεις και τις ΜΚΟ ώστε να μπορεί στοιχειωδώς να λειτουργήσει η χώρα, η οποία  σηκώνει δυσανάλογο βάρος προσπαθώντας να υποδεχτεί, να καταγράψει και να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. 

Η λύση πρέπει να στηριχτεί σε δημοκρατικές βάσεις και όχι σε ξενοφοβικές και φασιστικές αντιλήψεις, δηλώνει στο newpost ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας. Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που στέλνει και ο Αλέξης Τσίπρας στους εταίρους και επιχειρεί να δημιουργήσει ευρύ μέτωπο με όσες το δυνατόν περισσότερες χώρες. Πάντως αν και θεωρητικά είναι πρώιμο στην περίπτωση που η Κομισιόν δεν μπορέσει να επιβάλλει την εφαρμογή των κανόνων και των αποφάσεων Συνόδων  και ορισμένες χώρες επιμένουν σε μονομερείς ενέργειες , η άσκηση Βέτο από την πλευρά της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκλειστεί.  

Η προσφυγική κρίση που κατέπνιξε την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες μονοπωλεί τις ενέργειες ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της οικονομικής κρίσης. Η Κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση αναμένει το Κουαρτέτο για να κλείσει την αξιολόγηση και από εκεί και πέρα να πάρει η χώρα τις ανάσες που χρειάζεται. Με τις τελευταίες βελτιώσεις στο ασφαλιστικό και φορολογικό των αγροτών ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι να αποκλιμακωθεί η ένταση και θα υποχωρήσουν τα μπλόκα. Μάλιστα προς το παρόν δεν διαφαίνεται να κινδυνεύει η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι αλλαγές που έγιναν έχουν αριστερό και προοδευτικό πρόσημο αφού κερδίζουν οι ευάλωτοι και πληρώνουν όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. 

Αν και η τελική μορφή του νομοσχεδίου όπως και του συνόλου του νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια , βρίσκεται υπό την αίρεση των δανειστών, ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δε υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και εκφράζουν αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,  πως δεν θα κάνει βήμα πίσω στη διαπλοκή και θα συνεχίσει μέχρι να επέλθει κάθαρση σε όλα τα επίπεδα. Μαξίμου και Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις των συλλήψεων δημοσιογράφων εκβιαστών επανέφεραν σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, το οποίο είχε υποχωρήσει μετά την υπογραφή του μνημονίου. Κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτή η μάχη είναι δύσκολη και σκληρή αλλά τονίζουν στο newpost πως είναι έτοιμοι να τη δώσουν μέχρι τέλους.