Υπερ της επιβολής κυρώσεων σε όσες χώρες της ΕΕ δεν τηρούν της δεσμεύσεις της Συνόδου Κορυφής τάσσεται η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη

«Αν δεν εφαρμόζονται οι συμφωνίες να επιβάλλονται κυρώσεις. Είναι η ώρα η ΕΕ να δείξει ότι ό,τι αποφασίζει ισχύει», είπε στον ΣΚΑΙ, το Ακραίως και τους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο. 

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει τη μεγαλύτερη ευθύνη από αυτήν που της αναλογεί», είπε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε:  

«Είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ΕΕ να επιμερίσει γρήγορα το βάρος των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη και να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε όσους δεν το κάνουν. Η ΕΕ να πάψει να εμφανίζει αδυναμία επιβολής στις αποφάσεις της.Όλα τα κράτη-μέλη να φιλοξενήσουν όσους πρόσφυγες δεσμεύθηκαν».

Η κ. Σπυράκη επέμεινε πως η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει βοήθεια οικονομική και τεχνική από την ΕΕ για την προσφυγική κρίση, ενώ υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις διαθέσιμες συμμαχίες όπως της Κομισιόν και του Βερολίνου». 

«Η Πολωνία που έχει λάβει 100δις δισ από την ΕΕ να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που δεσμεύθηκε αλλιώς να υποστεί οικονομικές κυρώσεις», κατέληξε.