Η ΝΔ θα είναι έτοιμη και θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε και να γίνουν, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ωστόσο πως η ΝΔ δεν μπορεί να προκαλέσει τις εκλογές.

Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές και τις οργανωτικές δομές του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και όποτε γίνουν θα τις κερδίσουμε», εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως όποια κυβέρνηση και να βγει θα είναι καλύτερη από τη σημερινή. «Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα είναι έτοιμη όποιες και αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις» δήλωσε.

Όπως είπε «στην πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύει η πατρίδα συνδιαμορφώνουμε με αξία στελέχη της αγοράς το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ» κλειδιά για το οποίο, τόνισε θα είναι οι έννοιες: αξιοκρατία αξιοπιστία, αλληλεγγύη, ανάπτυξη, αριστεία. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως ζήτημα προτεραιότητας στην κατάρτιση του κυβερνητικού της προγράμματος, υπενθυμίζοντας πως παρουσίασε ήδη στη Βουλή συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις στο κυβερνητικό σχέδιο που, όπως είπε, επιτείνει τα προβλήματα και δημιουργεί στρεβλώσεις.

Ειδικά για το ασφαλιστικό πέρα από τη μνημονιακή δέσμευση για παρεμβάσεις ύψους 1,8 δισ. στάθηκε στην ανάγκη βιωσιμότητάς του. «Εκεί, η ΝΔ θα σταθεί ιδιαίτερα, καθώς στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ένα βιώσιμο σχέδιο με ευέλικτες πρακτικές από άλλες χώρες που υλοποίησαν αλλαγές» είπε.

Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών τονίζοντας πως «κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει αν η οικονομία δεν επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης» και σημείωσε πως «θέτουμε τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον πυρήνα του προγράμματος της ΝΔ».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μπορεί να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση φορολογικων συντελεστών υπό δύο προϋποθέσεις: Η κυβέρνηση να στηρίζει πρόγραμμα ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που, όπως είπε, δεν κάνει η σημερινή κυβέρνηση, και να υπάρξει μείωσης κρατικών δαπανών. Διευκρίνισε πως δεν αναφέρεται σε μείωση συντάξεων, τονίζοντας πως και σήμερα υπάρχουν περιθώρια για εξοικονόμηση δαπανών. «Μια επιθετική μείωση φορολογικών συντελεστών θα αποφέρει νέα έσοδα. Το δημόσιο εν μέσω μιας φορολογικής καταιγίδας το 2015 εισέπραξε λιγότερα από το 2014» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε οι «προτάσεις που θα κατατεθούν θα είναι εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές, δεν θα διακατέχονται από τον εύκολο λαϊκισμό του παρελθόντος». Δεν θα είναι, τόνισε, «όπως άλλων κομμάτων που περιελάμβαναν αιτήματα που δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν». «Εμείς αυτό το σφάλμα δεν πρόκειται να το επαναλάβουμε, εμείς τραβάμε μια γραμμή, πως θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών», υπογράμμισε.

Ειδικά πάντως για την κατάρτιση του προγράμματος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήδη έχουν στείλει βιογραφικά περίπου 700 εμπειρογνώμονες και ότι «ο τρόπος που διαμορφώνουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι ανοικτός, όχι σε κλειστά γραφεία, με ό,τι καλύτερο, τεχνοκρατική αρτιότητα και ειλικρινή προσέγγιση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας».

Όπως υπογράμμισε «δεν θα μοιάζει με παλιά προγράμματα». Θα είναι «ένα πρόγραμμα διαφορετικό απ’ αυτά που έχετε δει και για να διαμορφωθεί θα συλλέξει εμπειρίες και παραστάσεις από στελέχη που κινούνται έξω από τα παραδοσιακά όρια της ΝΔ», είπε ακόμη και σημείωσε ότι θα είναι βασισμένο στο τρίπτυχο  επενδύσεις, χαμηλή φορολογία και δουλειές.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με αλλαγή του εκλογικού νόμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι προφανώς και θα υπάρξουν προτάσεις, αλλά όπως τόνισε δεν είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Τα 5 «Α» του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ

Σε 5 «Α», και συγκεκριμένα τις έννοιες που ξεκινούν με το γράμμα «Α»: ανάπτυξη, αξιοκρατία, αριστεία, αξιοπιστία, αλληλεγγύη, θα στηρίζεται το υπό κατάρτιση κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, υπογράμμισε ο υπεύθυνος για τη σύνταξή του Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε, κατά την παρουσίαση σήμερα των βασικών του αρχών,  θα είναι «ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο».

«Συγκεκριμένο» εξήγησε γιατί «θα απαντά στα ερωτήματα των πολιτών», «τεκμηριωμένο» γιατί «θα έχει τις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές», και «αξιόπιστο» γιατί, θα λέει «μόνο αλήθεια για να μπει τέλος στον κύκλο του λαϊκισμού».

Ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι το πρόγραμμα «δεν θα είναι καρπός κάποιου λεφτόδεντρου» αλλά «αποτέλεσμα εργασίας με μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Η ΝΔ αλλάζει. Σηματοδοτούμε ένα άνοιγμα στην κοινωνία. Πέρα από τα αξιόλογα κομματικά στελέχη αναζητούμε νέα πρόσωπα και νέες ιδέες, θέλουμε να ανανεώσουμε τη ΝΔ σε επίπεδο προσώπων και θέσεων. Η ΝΔ κάνει άνοιγμα στην κοινωνία» είπε ακόμη και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό το διάλογο.

«Δεν δεσμευόμαστε ότι θα υιοθετούμε οποιαδήποτε πρόταση έρχεται, αλλά ότι θα κάνουμε το άνοιγμα και θα εξετάζουμε σοβαρά προτάσεις από την πλευρά της κοινωνίας πολιτών», διευκρίνισε.

Ποια είναι τα πέντε βασικά στοιχεία του κυβερνητικού προγράμματος:

Ανάπτυξη : μικρότεροι φόροι, περισσότερες επενδύσεις

Σε αυτόν τον τομέα επικεφαλής αναλαμβάνει ο Χρήστος Σκλαβούνης, στέλεχος σε επενδυτική τραπεζική και πρόεδρος ΤΧΣ, με διεθνή καριέρα.

Αξιοκρατία: παρεμβάσεις για μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, ενίσχυση ασφάλειας και κράτους δικαίου, μετανάστευση, δημόσια διοίκηση κλπ,

Υπεύθυνος ο Σπύρος Βλαχόπουλος, αν. Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αριστεία: απενοχοποιούμε την έννοια της επιτυχίας, εκπαίδευση κλπ

Υπεύθυνος ο Γιώργος Ιωάννου,, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και υπεύθυνος Mbabane

Αξιοπιστία: άμυνα εξωτερική πολιτική

Υπεύθυνος ο Γιώργος Σαββαΐδης,  πρέσβης απόδημου ελληνισμού

Αλληλεγγύη: κοινωνική πρόνοια, υγεία, εργασιακό, ασφαλιστικό και δικαιώματα. Όπως ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης «δεν θέλουμε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ νο2» .

Υπεύθυνος αναλαμβάνει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην γγ υπ. Υγείας

Ο Κ.Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι τον γενικό συντονισμό θα έχει ο γραμματέας του προγράμματος Γιώργος Στεργίου ενώ η πορεία του θα παρακολουθείται από 7μελες συμβουλευτικό σώμα το οποίο θα απαρτίζεται από τους κάτωθι:

  • Μιχάλης Αργύρου, αναπληρωτής καθηγητής οικονομίας στο Κάρντιφ
  • Γιώργος Γεροπετρίτης, αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Δημήτρης Καλαβρός, νέος επιχειρηματίας start upper, οργανωτής text Athens
  • Νέλλυ Κάτσου, CEO μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας
  • Θοδωρής Πελαγιδης, καθηγητής οικονομικής ανάλυσης
  • Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης
  • Νίκη Τζαβέλα, πρώην ευρωβουλευτής ΝΔ, στέλεχος μεγάλων ομίλων

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Στεργίου έχουν κατατεθεί 698 βιογραφικά, η επεξεργασία των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο  1 στους 2 είναι μεταπτυχιακοί και 3 στους 10 κάτοχοι διδακτορικού.

Μέσος όρος ηλικίας είναι τα 44 έτη και 2 στους 10 κάτω των 35 ετών.