Σε 5 «Α», και συγκεκριμένα τις έννοιες που ξεκινούν με το γράμμα «Α»: ανάπτυξη, αξιοκρατία, αριστεία, αξιοπιστία, αλληλεγγύη, θα στηρίζεται το υπό κατάρτιση κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, υπογράμμισε ο υπεύθυνος για τη σύνταξή του Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε, κατά την παρουσίαση σήμερα των βασικών του αρχών,  θα είναι «ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο».

«Συγκεκριμένο» εξήγησε γιατί «θα απαντά στα ερωτήματα των πολιτών», «τεκμηριωμένο» γιατί «θα έχει τις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές», και «αξιόπιστο» γιατί, θα λέει «μόνο αλήθεια για να μπει τέλος στον κύκλο του λαϊκισμού».

Ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι το πρόγραμμα «δεν θα είναι καρπός κάποιου λεφτόδεντρου» αλλά «αποτέλεσμα εργασίας με μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Η ΝΔ αλλάζει. Σηματοδοτούμε ένα άνοιγμα στην κοινωνία. Πέρα από τα αξιόλογα κομματικά στελέχη αναζητούμε νέα πρόσωπα και νέες ιδέες, θέλουμε να ανανεώσουμε τη ΝΔ σε επίπεδο προσώπων και θέσεων. Η ΝΔ κάνει άνοιγμα στην κοινωνία» είπε ακόμη και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό το διάλογο.

«Δεν δεσμευόμαστε ότι θα υιοθετούμε οποιαδήποτε πρόταση έρχεται, αλλά ότι θα κάνουμε το άνοιγμα και θα εξετάζουμε σοβαρά προτάσεις από την πλευρά της κοινωνίας πολιτών», διευκρίνισε.

Ποια είναι τα πέντε βασικά στοιχεία του κυβερνητικού προγράμματος:

Ανάπτυξη : μικρότεροι φόροι, περισσότερες επενδύσεις

Σε αυτόν τον τομέα επικεφαλής αναλαμβάνει ο Χρήστος Σκλαβούνης, στέλεχος σε επενδυτική τραπεζική και πρόεδρος ΤΧΣ, με διεθνή καριέρα.

Αξιοκρατία: παρεμβάσεις για μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, ενίσχυση ασφάλειας και κράτους δικαίου, μετανάστευση, δημόσια διοίκηση κλπ,

Υπεύθυνος ο Σπύρος Βλαχόπουλος, αν. Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αριστεία: απενοχοποιούμε την έννοια της επιτυχίας, εκπαίδευση κλπ

Υπεύθυνος ο Γιώργος Ιωάννου,, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και υπεύθυνος Mbabane

Αξιοπιστία: άμυνα εξωτερική πολιτική

Υπεύθυνος ο Γιώργος Σαββαΐδης,  πρέσβης απόδημου ελληνισμού

Αλληλεγγύη: κοινωνική πρόνοια, υγεία, εργασιακό, ασφαλιστικό και δικαιώματα. Όπως ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης «δεν θέλουμε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ νο2» .

Υπεύθυνος αναλαμβάνει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης  πρώην γγ υπ. Υγείας