Στην κυβέρνηση παραμένει η "κόκκινη γραμμή" για τις κύριες συντάξεις, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος μιλώντας στο Reuters. 

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται ιδιαίτερα σκληρές, κυρίως λόγω των εμμονών του ΔΝΤ, και είναι πιθανό στο τραπέζι να μπουν μια σειρά επιμέρους παραμετρικών αλλαγών που θα αφορούν στο πλαφόν των συντάξεων, τις επικουρικές και τα μερίσματα. 

"Η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της", τόνισε ο υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων. 

Η απάντηση αυτή - μαζί με την αποφασιστικότητα για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση από το πρόγραμμα του Αυγούστου - αποτελεί την απάντηση στις διαρροές των δανειστών (με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ για μεγαλύτερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό κενό – που εκτιμάται στο 5-7% του ΑΕΠ έως το 2018) για ισχυρές πιέσεις προκειμένου να μειωθούν και πάλι - για 12η φορά - οι συντάξεις

«Ακούμε πράγματα, κάποιες φορές ακραία, μέσω διαρροών για το ΔΝΤ τα οποία ελπίζω ότι δεν έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι "η μείωση των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για εμάς, καθώς τα περισσότερα από τα μισά ελληνικά νοικοκυριά στηρίζονται στις συντάξεις για τα βγάλουν πέρα". 

Το PLAN B και οι παραμετρικές αλλαγές 

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Εργασίας, όπως αναφέραμε, δεν αποκλείουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να μπουν μια σειρά παραμετρικές αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν θα πρέπει να θίγουν τον σκληρό πυρήνα των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και της δέσμευσης της για προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να επαναξεταστεί το ύψος του πλαφόν (2.300 ευρώ) και οι επικουρικές συντάξεις, αν και στην κυβέρνηση επιμένουν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μην θιγούν. 

Όπως πάντως έχει γίνει γνωστό, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ένα plan B για το Ασφαλιστικό που θα περιλαμβάνει περικοπή του εφάπαξ, ενδεχομένως σε διπλάσια ποσοστά, αλλά και μειώσεις σε μερίσματα και επικουρικές συντάξεις. Επίσης σχεδιάζεται η επιβολή μικρότερου πλαφόν από αυτό που ισχύει σήμερα πέριξ των 2.000 ευρώ, όχι μόνο στους μελλοντικούς αλλά και στους νυν συνταξιούχους, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 180-200 εκατ. ευρώ. 

Στο τραπέζι έχουν πέσει ακόμα: α) η επανεξέταση των ποσοστών αναπλήρωσης, που είναι πιθανόν να μειωθούν κατά 1 μονάδα στα χαμηλότερα επίπεδα και κατά 2 μονάδες στα υψηλότερα, β) κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις πάνω από τα 170 ευρώ. 

Που μπαίνει "ψαλίδι"  

Όσον αφορά στο Εφάπαξ, αυτό θα υπολογίζεται πλέον ενιαία για όλους στο 70% της τελευταίας πενταετίας. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα υπάρξει μείωση κατά 10% η οποία θα πρέπει να προστεθεί στις ψηφισμένες περικοπές κατά 38%! 

Ταυτόχρονα στο 30%-40% εκτιμώνται οι μειώσεις στο μέρισμα που δίνει το Μετοχικό Ταμείο σε περίπου 283.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους. 

Η τελική μάχη με τους δανειστές στο Ασφαλιστικό θα περιλαμβάνει δύο ακόμα στοιχεία:

α) την διατήρηση της κυβερνητικής πρότασης να περάσουν οι αυξήσεις των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών (1,5 μονάδες συνολικά) καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα 400 εκ. ευρώ, δηλαδή να έχουμε νέες περικοπές και β) την χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με τους δανειστές ωστόσο να επιμένουν ότι θα πρέπει να χορηγείται μετά από 20 και όχι 15 χρόνια ασφάλισης και βέβαια με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.