Επικριτικός απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνουν δυνάμεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό εμφανίστηκε σήμερα στην εναρκτήρια ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στηλιτεύοντας  την «α λα καρτ επίκληση κανόνων και δεσμεύσεων» από δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχοντας ως αιχμή το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι «διαμορφώνει μια άκρως υποκριτική και απολύτως ανισότιμη, διαιρετική και τελικά διαλυτική για την Ένωση κατάσταση».

Στην ομιλία του - κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών - ο κ. Βούτσης ανέδειξε, ως ιδιαίτερης κρισιμότητας και κομβικής σημασίας θέματα, το Προσφυγικό και την κρίση χρέους, τονίζοντας πως αποτελούν κομβικά σημεία όχι μόνο για την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά για ολόκληρη την ΕΕ, την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, «τις σοβαρές ευθύνες της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχε» στη γένεση και στην έξαρση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα επί της ουσίας βρίσκεται στο κέντρο της κρίσης, όμως μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την υπέρβασή της».

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Οι αξίες της Ευρώπης αναβαπτίστηκαν μέσα από την υπομονή, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια που επέδειξε ο ελληνικός λαός στη δραματική εμπειρία του, μέσα από δύο ταυτόχρονες κρίσεις. Αυτή της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αυτή της αιφνίδιας και υπέρμετρης, για τα δεδομένα ενδεχομένως συνολικά της Ευρώπης, προσφυγικής κρίσης στις ημέρες μας.

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται φιλανθρωπία και δεν την αφορούν πράξεις πιέσεων και πατερναλισμού. 

«Τις ευθύνες μας τις έχουμε αναλάβει και τις αναλαμβάνουμε καθημερινά. Και ως πολιτική ηγεσία, αλλά -ιδιαίτερα- και ως κοινωνία, ως λαός» είπε.

«Αυτή η συμπεριφορά είναι μια λαμπρή συνεισφορά και συμβολή, έτσι ώστε τις αντίστοιχες ευθύνες να αναλάβουν πολιτικές ηγεσίες, κράτη και λαοί στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να αναταχθεί κυριολεκτικά το παρόν και το μέλλον μιας αλληλέγγυας, ειρηνικής και σε συνεχή κοινωνική σύγκλιση και ανάπτυξη, Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Βούτσης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.