Την υλοποίηση του νέου ασφαλιστικού έθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ως προϋπόθεση για την εξέλιξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

«Μόνον όταν η Ελλάδα εφαρμόσει ικανοποιητικά μια σειρά μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, μπορεί η Ευρωζώνη να προχωρήσει σε κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, πριν την έναρξη της συνόδου της ομάδας των G20.

Όπως είπε ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ, ενώ είναι δύσκολο πολιτικά, «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει έναν αριθμό δημοσιονομικών θεμάτων», προσθέτοντας ότι για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Στη συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και σε ένα ενδεχόμενο Brexit, σημειώνοντας ότι η απειλή εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. πιθανώς να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπλοκ, σημειώνοντας ότι θα επηρέαζε την ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως ανέφερε, αν συνέβαινε ένα Brexit, τότε η χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Ευρώπης θα τίθεντο εκτός Ευρώπης και το αποτέλεσμα θα είχε αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.