Έπειτα από πολύμηνο παρασκήνιο και στενές τριγωνικές διαβουλεύσεις Βρυξελλών - Ουάσιγκτον - Αθήνας, καταργείται το Αεροπορικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Η απόφαση αυτή αναμένεται να εγκριθεί στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (8 - 9 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες, εντασσόμενη πλήρως στο νέο πνεύμα περί μικρότερης και λιγότερο δαπανηρής στρατιωτικής δομής.

Η κατάργηση του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης τέθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο ως ένας από τους βασικούς στόχους ήδη από την έναρξη της θητείας στο Πεντάγωνο - κυρίως λόγω των προβλημάτων που προκαλούσε στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Στο ίδιο πλαίσιο είχε κινηθεί ο κ. Βενιζέλος με την άρνησή του να δεχθεί, έστω και εκ περιτροπής, την παρουσία τούρκου διοικητή και υποδιοικητή στο υποστρατηγείο (CAOC) της Λάρισας, που επίσης δεν θα υπάρχει στη Νέα Δομή της Συμμαχίας αλλά θα εξακολουθήσει να είναι ενεργό για συμμετοχή σε επιχειρήσεις.

Η Αγκυρα αξιοποίησε την παρουσία του Αεροπορικού Στρατηγείου (CC AIR) στο έδαφός της με σκοπό να προωθήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, και όπως επισημαίνουν άριστοι γνώστες των ενδοσυμμαχικών διεργασιών με την ανοχή και του αμερικανού διοικητή της Σμύρνης, η Τουρκία επεχείρησε να «γκριζάρει» περιοχές του Αιγαίου και να ματαιώσει ασκήσεις όπως π.χ την εκτέλεση του «Ευγενούς Τοξότη» (Noble Archer) στον Αγιο Ευστράτιο.

Δεν πρέπει να λησμονείται επίσης η διαταγή του διοικητή του CC AIR τον περασμένο Απρίλιο σύμφωνα με την οποία είχε ουσιαστικά κηρυχθεί «γκρίζα ζώνη» ολόκληρο το Αιγαίο μέχρι σχεδόν τη Σαλαμίνα. Επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν ότι η κίνηση της κατάργησης του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε να πάψει το Αιγαίο να θεωρείται «ειδική περίπτωση» στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Όλα δείχνουν ότι στη θέση του Αεροπορικού Στρατηγείου, η Τουρκία θα λάβει ένα στρατηγείο χερσαίων δυνάμεων που αναμένεται να μεταφερθεί εκεί από την Ισπανία. Αυτό επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθες ο τούρκος υπουργός Αμυνας Βετσντί Γκιονούλ με δηλώσεις του στο πρακτορείο «Anadolu». Ο κ. Γκιονούλ προσπάθησε «να χρυσώσει το χάπι» για την απώλεια του αεροπορικού στρατηγείου και την αποτυχία της Αγκυρας να αποσπάσει το Ναυτικό Στρατηγείο, κάτι που διακαώς επιθυμούσε για να επιβεβαιώσει την αναβαθμισμένη ναυτική ισχύ της κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ικανοποίηση του τούρκου υπουργού Άμυνας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Βέχτι Γκιονούλ χαιρετίζει την επικείμενη μεταφορά του Αρχηγείου Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. «Ο σχεδιασμός πήρε την οριστική του μορφή», τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή.

Η μετατροπή της βάσης του ΝΑΤΟ, στη Σμύρνη, σε βάση χερσαίων δυνάμεων γίνεται στο πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ΝΑΤΟ και της σύμπτυξης των δυνάμεών του.

«Εμείς επιμέναμε για το σχήμα που θα διαδεχθεί αυτό που υπήρχε στη Σμύρνη, δώσαμε μάχη γι αυτό και πετύχαμε να πάρει το Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ τη θέση του Αρχηγείου των Αεροπορικών Δυνάμεων, που καταργείται», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι η σχετική απόφαση «δεν έχει περάσει, ακόμα, από τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων», διευκρίνισε όμως ότι «ο σχεδιασμός είναι τελικός».

Πηγή: Το Βήμα-newpost.gr