Ρύθμιση για την παραγραφή των πλημμελημάτων παρακώλυσης συγκοινωνιών αναμένεται να εισαγάγει, με απόφαση του πρωθυπουργού, το υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού:
 
''Η  κυβέρνηση κατανοεί τον κοινωνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων των αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων και πιστεύει πάντοτε ότι η ποινική καταστολή πρέπει να είναι μόνο ένα έσχατο μέσο παρέμβασης ενώπιον των διαταραχών της ζωής των πολιτών.

Επίσης θεωρεί ότι ο διάλογος είναι ο αποτελεσματικότερος όλων τρόπος αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων πρόκειται άμεσα να εισαγάγει ρύθμιση, η οποία θα θεσπίζει την υπό όρους παραγραφή των πλημμελημάτων παρακώλυσης των συγκοινωνιών που έχουν τελεστεί ως τώρα''.

Η απόφαση αυτή έρχεται δύο ημέρες μετά την αιφνίδια παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία με έγγραφη εντολή της προς τις κατά τόπους Εισαγγελίες ζητά να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου (με τη συνδρομή της αστυνομίας) για τους αγρότες, οι οποίοι αν δεν υπακούσουν να συλληφθούν και να διωχθούν για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της κ. Κουτζαμάνη είχε ως εξής:

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από  τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει).

Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.