Σκληρή κριτική σε όσους επενδύουν στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό, άσκησε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς, καταγγέλλοντας όσους επιδιώκουν να υψώσουν φράκτες στην Ευρώπη.

«Δεν μπορεί τη στιγμή που ένας ευρωπαϊκός λαός αγωνίζεται για να στήσει δομές καταγραφής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, κάποιοι άλλοι να υψώνουν φράκτες» σημείωσε ο επίτροπος λίγες ώρες προτού Σλοβενία, Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Κροατία ανακοινώσουν τα σχέδια τους να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

«Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της και δεν είναι η Ευρώπη που η δικιά μας γενιά θα κληροδοτήσει στις επόμενες» είπε ο έλληνας επίτροπος και προειδοποίησε ότι: «Δοκιμάζεται η συνοχή, η αλληλεγγύη, οι αξίες και οι Αρχές της. Δοκιμάζεται η ενότητά της».

Μίλησε ακόμη για μονομερείς κινήσεις και αντιδράσεις με κατασκευή φρακτών και τοίχων, με απειλή για κλείσιμο συνόρων και με τάσεις εθνικής απομόνωσης, και έκανε λόγο για «απόνερα του λαϊκισμού» που «άρχισαν να φτάνουν και στις παρυφές πολιτικών δυνάμεων που ήσαν πάντα στην υπηρεσία των αρχών και των αξιών της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού».

Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο λύση είναι η οργανωμένη και κοινή προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, η συντονισμένη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων που έχουν συμφωνηθεί να μοιραστούν σε χώρες της Ένωσης, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών ενσωμάτωσης, που θα χτυπήσουν στην ρίζα τους την ριζοζοσπαστικοποίηση και το μίσος.

«Οφείλουμε να κρατήσουμε το ευρωπαϊκό όραμα ζωντανό και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει πίσω από συρματοπλέγματα, φράχτες και σύνορα. Γιατί αυτά, μόνον αφελείς θα πίστευαν ότι μπορούν να εμποδίσουν απελπισμένους ανθρώπους, που ζητούν και δικαιούνται διεθνή προστασία και που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και την τρομοκρατία από το να την επιδιώξουν με κάθε θυσία και κάθε τρόπο» είπε ακόμη.

Τέλος, αναφερόμενος στην Ελλάδα, αφού υπογράμμισε πως «δέχεται μεγάλες πιέσεις», ανέφερε ότι «η Ευρώπη είναι στο πλευρό της. Πολιτικά, οικονομικά και με τις απαραίτητες υποδομές της».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η ΕΕ θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες.