Για «σχέδιο Β» των Βρυξελλών όσον αφορά το προσφυγικό σε περίπτωση η συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας αποτύχει να περιορίσει τις προσφυγικές ροές, κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Το εν λόγω σχέδιο μέχρι πρότινος είχε υιοθετηθεί μονάχα από τους λαϊκιστές ηγέτες χωρών της ΕΕ, συνεχίζει η WSJ, και η συζήτησή του δείχνει την ταχεία απώλεια εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση, και ιδίως απέναντι στο σχέδιο της Μέρκελ να καταστήσει κλειδί για την επίλυση της, την Τουρκία.

Η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες προσπάθησε να αντιταχθεί στο ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν στα εδάφη τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια των τεταμένων συνομιλιών στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών χθες, ο έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε μία παθιασμένη έκκληση στους εταίρους του της ΕΕ να προστατέψουν την Ελλάδα από εθνικιστές ηγέτες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε κλοιό, συνεχίζει η WSJ και αναφέρεται στον συντονισμό της Αυστρίας με τις βαλκανικές χώρες ώστε να εισαχθούν περιορισμοί στα σύνορα για την υποδοχή προσφύγων. Ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν τη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας της 7ης Μαρτίου ως την τελευταία ευκαιρία για την υπάρχουσα πολιτική της ΕΕ απέναντι στην προσφυγική κρίση, και ιδιαίτερα τη συνεργασία με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Εάν δεν αποδώσει καρπούς, οι ίδιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι θα πρέπει να μπει μπλόκο σε όσους πρόσφυγες θέλουν να ταξιδέψουν προς βορρά, και να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για βοήθεια στην Ελλάδα απέναντι σε μία ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση.

«Η Ελλάδα δεν θα ήταν το χειρότερο μέρος για να έχουμε μία προσφυγική κρίση», παρατηρεί κυνικά ένας ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως ο πληθυσμός στη χώρα είναι πολύ πιο φιλικός απέναντι στους πρόσφυγες σε σχέση με τους κατοίκους άλλων βαλκανικών χωρών ή της Ανατολικής Ευρώπης.

Το σφράγισμα των συνόρων της Ελλάδας δεν θα καταστεί επίσημη πολιτική της ΕΕ, συνεχίζει το δημοσίευμα, καθώς θα ερχόταν σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες αρχές της Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα ανάμεσα στις 28 κυβερνήσεις των κρατών μελών. Και ορισμένες κυβερνήσεις, πράγματι τάσσονται ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

Παρότι η απόφαση της Αυστρίας να συντονίσει τις βαλκανικές χώρες και να τις ωθήσει να επιβάλουν περιορισμούς στους πρόσφυγες που υποδέχονται καταδικάζεται δημοσίως από τις Βρυξέλλες, πολλοί αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συζητήσεις αναγνωρίζουν ότι μία κρίση στην Ελλάδα θα είχε το εξής θετικό: Θα περιοριζόταν η ροή οικονομικών μεταναστών προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, οι ίδιοι αναφέρουν –με ψυχρή κυνικότητα- ότι ο εγκλωβισμός προσφύγων στην Ελλάδα θα καθιστούσε πιο διαχειρίσιμο το πρόβλημα από το να διασκορπιστούν αυτοί οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες των Βαλκανίων όπου από κει σκοπεύουν να μετακινηθούν προς τη Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Συνεχίζοντας, η WSJ επικαλούμενη τέσσερις ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ, αναφέρει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει αυξημένη χρηματοδότηση αλλά και βοήθεια ώστε να διαχειριστεί τους πρόσφυγες σε σχέση με τους βαλκανικούς γείτονές της. Μάλιστα εκτιμούν ότι μόλις οι πρόσφυγες αντιληφθούν ότι θα παραμένουν κολλημένοι στην Ελλάδα τότε θα ανακοπεί και η ροή τους από την Τουρκία προς τη χώρα μας.

«Ο (Βαλκανικός) διάδρομος από μόνος του δημιουργεί ζήτηση. Εάν τα νέα διασκορπιστούν ότι οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, τότε θα δούμε λιγότερους πρόσφυγες να έρχονται από την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η πρόταση Γιουνκέρ

Την περασμένη εβδομάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πρόσφερε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 500 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού. Την ίδια ώρα, πάντως εκτιμάται ότι το κόστος θα άγγιζε το 1 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, επιβεβαίωσε εμμέσως ότι η Επιτροπή ψάχνει τρόπους να αντλήσει χρήματα για να βοηθήσει στην Ελλάδα, δίχως ωστόσο να αναφέρει ποσά.