current views are: 8

26 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση18:00

Δραματική έκκληση Μπαν Κι Μουν: Ανοίξτε τα σύνορα!

Έκκληση προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και της Αυστρίας να άρουν τους αποκλεισμούς που έθεσαν στην υποδοχή προσφύγων απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Δημοσίευση 18:00’

Έκκληση προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και της Αυστρίας να άρουν τους αποκλεισμούς που έθεσαν στην υποδοχή προσφύγων απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Έκκληση προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και της Αυστρίας να άρουν τους αποκλεισμούς που έθεσαν στην υποδοχή προσφύγων απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο Μπαν εξέφρασε την ανησυχία του για τους αυξανόμενους περιορισμούς που στοχεύουν τους πρόσφυγες στα δυτικά Βαλκάνια διαμηνύοντας πως αυτοί είναι αντίθετοι με την διεθνή σύμβαση για τους πρόσφυγες.

Οι συνοριακοί κανόνες στην Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ δεν συμβαδίζουν με την σύμβαση του 1951 καθώς ο ατομικός προσδιορισμός του καθεστώτος του πρόσφυγα και η αξιολόγηση των ατομικών τους αναγκών δεν είναι δυνατές, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν.

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην Ελλάδα από τη Τουρκία αυξάνεται διαρκώς και το κλείσιμο των συνόρων στη Βαλκανική διαδρομή, «προκαλεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα», συνέχισε.

«Ο Μπαν Κι Μουν είναι ενήμερος για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές, αλλά τις καλεί να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους και να δράσουν σε πνεύμα υπευθυνότητας, διαμοιρασμού των ευθυνών και αλληλεγγύης», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις του Μπαν, έρχονται έπειτα από τις αυθαίρετες και παράτυπες ενέργειες της Αυστρίας σε συνεννόηση με τις χώρες του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου. Συγκεκριμένα, οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας​, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της σλοβενικής αστυνομίας. Με αυτά τα δεδομένα και την απειλή της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η σύγχρονη Ευρώπη, η Κομισιόν ετοιμάζει ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση των αστυνομικών αρχών, οι αστυνομικοί αρχηγοί των χωρών του Δυτικού Βαλκανικού διαδρόμου «είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την προετοιμασία σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, μέσω της εκπροσώπου του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. «Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό. Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.

Οι εξελίξεις στις χώρες του Βαλκανικού διαδρόμου, προκαλούν όπως είναι φυσικό μία ασφυκτική κατάσταση στη χώρα μας, καθώς έχουν εγκλωβιστεί αυτή τη στιγμή περίπου 20.000 άνθρωποι.

Μάλιστα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμά πως αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί, ενώ τα κέντρα φιλοξενίας έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Ειδικότερα, στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες. Αντίστοιχα στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει οι αριθμοί στην Ειδομένη με σχεδόν 4.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στον καταυλισμό και καθόλου ελεύθερο χώρο και άλλους περίπου 1.500 να περιμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Κατά δεκάδες συνεχίζουν να έρχονται με τα πόδια, την ίδια ώρα που οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άνοιξαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι την ουδέτερη ζώνη.

Στα νησιά

Σε 482 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμενικών αρχών του νομού. Συγκεκριμένα στη Ρόδο φιλοξενούνται 137 άνθρωποι σε κτίριο που έχει διαμορφώσει ο Δήμος κοντά στο λιμάνι, στο Καστελόριζο 85 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο νησί της Λέρου 205 άτομα σε εγκαταστάσεις στα Λέπιδα δίπλα από το υπό κατασκευή hot spot, και στη Κω 55, που βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Στο νησί της Λέσβου στις εννιά το πρωί καταγεγραμμένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονταν 1.766 άνθρωποι, οι οποίοι και διαμένουν στον καταυλισμό του hot spot και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ όσοι έχουν χρήματα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Στη Χίο έχουν μείνει 498 πρόσφυγες, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους θα παραμείνουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Σημειώνεται ότι περίπου 1.000 από τους παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο και τη Χίο σήμερα το βράδυ με το πλοίο «Blue Star 1», το οποίο πραγματοποιεί τακτικό δρομολόγιο για Πειραιά.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στον προαύλιο χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας έχουν βρει κατάλυμα 680 άτομα. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο αναμένονται αύριο με το πλοίο της γραμμής 560 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Μυτιλήνη.

Από το κέντρο φιλοξενίας της Κοζάνης αναχώρησαν σήμερα 150 πρόσφυγες με προορισμό την Ειδομένη. Στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης έχουν απομείνει περίπου ογδόντα πρόσφυγες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν.

Επίσης, στην περιοχή των Γρεβενών, στον κόμβο του Ταξιάρχη στην Εγνατία οδό, μια ομάδα 30 προσφύγων ξεχώρισε από το μπλοκ των 130 Σύρων που έχουν κατασκηνώσει σε υπαίθριο πάρκινγκ και περπατώντας κατά μήκος της Εγνατίας κατευθύνονται προς την Κοζάνη. Στη Δεσκάτη Γρεβενών φιλοξενούνται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Γεωπάρκου 60 Σύροι πρόσφυγες .

Τετρακόσιοι πρόσφυγες βρίσκονται στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Οι πρόσφυγες έχουν φθάσει από χθες με οκτώ λεωφορεία και διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο στην περιοχή του ΣΕΑ Αλμυρού.

Ομαλοποιημένη και χωρίς ένταση, είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, όπου φιλοξενούνται συνολικά 374 πρόσφυγες, Σύροι και Ιρακινοί. Από αυτούς 150 περίπου είναι παιδιά. Χθες το βράδυ εγκατέλειψαν το κλειστό γυμναστήριο 40 περίπου πρόσφυγες, οι οποίοι με συνοδεία περιπολικών και με τα πόδια κατευθύνονται προς την Ειδομένη.

Περίπου 550 πρόσφυγες βρίσκονται στην Φθιώτιδα με κατεύθυνση τα σύνορα. Οι 250 φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο κοντά στην είσοδο της Λαμίας και οι υπόλοιποι σε μοναστήρι στην περιοχή του Δομοκού.


σχετικα αρθρα