Ένα «κοινοβούλιο του Κέντρου» όπου θα συναντηθούν «όλοι αυτοί που έχουν τις ίδιες αγωνίες», πρότεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, όπου πραγματοποιείται το δεύτερο συνέδριο του κόμματος.

Πρέπει «να γίνει μια μεγάλη συνάντηση όλων αυτών που έχουν τις ίδιες αγωνίες. Να ξεκινήσουν αυτοί και όχι οι ηγεσίες. Στο Κοινοβούλιο του Κέντρου μπορούν να μετέχουν στελέχη από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, στελέχη του Δικτύου, Στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές - από τους αληθινούς Μεταρρυθμιστές, όχι τους ιμιτασιόν που κυκλοφορούν πολύ τις τελευταίες μέρες - στελέχη από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, στελέχη της Δράσης, στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, στελέχη του Μπροστά - οι 35αρηδες της πολιτικής-, στελέχη από την πρωτοβουλία των '58. Και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες: Οι 30 δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας που διεκδικούν λύσεις μεταρρυθμιστικές, λύσεις προς όφελος των πολλών» επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε:

Κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής δεν πρέπει να μετέχουν, ούτε από το Ποτάμι, ούτε από άλλα κόμματα. Και το Κοινοβούλιο του Κέντρου να συζητήσει, να μελετήσει, να συσπειρώσει, να προτείνει, να οργανώσει… Εκεί θα μετρηθεί η ανάγκη και η διαθεσιμότητα, για ένα πραγματικό Κίνημα αλλαγής. Εκεί θα φανεί πόσοι πραγματικά το θέλουν, τι προτείνουν και τι θυσιάζουν. Χωρίς στημένες κομματικές συνδιασκέψεις, χωρίς παζάρια, με ξεκάθαρη όμως μεταρρυθμιστική ατζέντα και με σαφείς  διαχωριστικές γραμμές από τα λάθη και τις πρακτικές του χθες.

Για τον επικεφαλής του Ποταμιού η εκλογή από τη βάση μιας νέας ηγεσίας, μπορεί να είναι η κατάληξη αυτής της πορείας. «Όμως το ξαναλέω: όλα θα εξαρτηθούν από τις δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν, από τις δυνάμεις που θα προστεθούν. Χωρίς τη νέα γενιά, δεν μπορεί να γεννηθεί τίποτα καινούργιο. Οι παλαίμαχοι δεν μπορεί να είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές. Χρειάζονται νέα μυαλά, καθαρά χέρια, νέες δυνάμεις», σημείωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι «το Ποτάμι δε θα αδρανοποιηθεί περιμένοντας το μεγάλο Κέντρο, τη μεγάλη Κεντροδεξιά ή τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα μοιράσει τα ιμάτιά του. Ο τόπος μάς χρειάζεται όρθιους στο Κοινοβούλιο, στους δρόμους, στην αγορά, παντού, και όχι κλεισμένους σε ένα γραφείο να επεξεργαζόμαστε θεωρητικά σχέδια κατάληψης της Βαστίλης». Παράλληλα, διαβεβαίωσε τα στελέχη του πως «ανάλογα τη συγκυρία, ανάλογα τα εμπόδια, ανάλογα τις ανάγκες της χώρας, εμείς θα πρωτοστατούμε σε μικρές ή σε μεγάλες συνεργασίες, στη Βουλή και στην κοινωνία. Και ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις μεγάλες αλλαγές απέναντι στο λαϊκισμό και την καθυστέρηση. Ας το κάνουν αυτό και όλοι οι άλλοι».

Αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τα δύο κόμματα να συγκρουστούν με τον λαϊκισμό, κάνοντας έμπρακτη αυτοκριτική. «Μπορούν να τολμήσουν συγκρούσεις με συντεχνίες και συμφέροντα που υπηρέτησαν τα χρόνια της εξουσίας τους;  Ας το αποδείξουν. Εμείς το έχουμε αποδείξει και το έχουμε πληρώσει», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Ανέπτυξε μια εκτενή ατζέντα θεμάτων επί των οποίων υποστήριξε ότι απαιτούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα έχει δύο δρόμους: Λαϊκισμό ή μεταρρυθμίσεις. Δυνατή οικονομία- Δικαιοσύνη -Παιδεία δεν θα έχουμε ποτέ, αν δε νικηθούν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, αν δε νικηθούν αυτοί που λένε μεγάλες κουβέντες και δεν εννοούν τίποτα», είπε σ΄ άλλο σημείο ο κ. Θεοδωράκης και άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα:

Η κυβέρνηση γέρασε πριν την ώρα της. Όλοι εναντίον όλων. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχουνε. Επειδή έχει καταρρεύσει το αφήγημά της. Πού πάει; Γιατί πάμε; Σαν τους ναυαγούς σε μια θάλασσα από σκουπίδια γαντζώνονται από την εξουσία μέχρι να περάσει το επόμενο κύμα. Και μετά; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ απέτυχε, πρέπει να φύγει» τόνισε, και συμπλήρωσε: «Οι δυνάμεις που ψήφισαν τον Αύγουστο τη συμφωνία, πρέπει να βρουν λύση. Η χώρα, δε θέλει να στηθεί στην ουρά για διαβατήρια, ούτε για συνάλλαγμα. Η χώρα θέλει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο ανάπτυξης της παραγωγής.

Ο κ.Θεοδωράκης περιέγραψε τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις τις οποίες έχει άμεση ανάγκη η χώρα: Τη συγκρότηση ενός «ριζοσπαστικού κοινωνικού κράτους» με δίκαιη κατανομή βαρών, ειδικά προγράμματα για τα παιδιά, την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, με δημόσιες επενδύσεις που να είναι κοινωνικές επενδύσεις, εθνική συμφωνία για ένα οικουμενικό σύστημα υγείας κι ένα ζωτικό ελάχιστο εισόδημα για την καταπολέμηση της φτώχειας.